Hermans legt basis voor verbetering investeringsklimaat industrie
Maatregelenpakket belangrijke stap voor herstel gelijk speelveld
Naar aanleiding van de voorjaarsnota presenteert Minister Hermans vandaag haar lang verwachte plannen om het vastlopen van de industrietransitie en daarmee ook de energietransitie te voorkomen. De plannen, vervat in het Klimaatplan, vormen een goede stap om het investeringsklimaat te verbeteren, maar het pakket is nog niet voldoende om op korte termijn het gelijke speelveld voor de Nederlandse industrie geheel te herstellen.
Vollooprisico Aramis aangepakt
Het CCS-project Aramis – een samenwerking tussen Shell, TotalEnergies, Energie Beheer Nederland (EBN) en Gasunie – krijgt een sterke positieve impuls. Zo trekken Shell en TotalEnergies zich terug uit de transportinfrastructuur en nemen Gasunie en EBN hun plaats in. Daarvoor wordt ruim €600 miljoen ter beschikking gesteld om het kapitaal van EBN te versterken. Daarnaast reserveert de minister middelen om het vollooprisico af te dekken.
‘Deze besluiten zijn belangrijk voor het slagen van Aramis’, stelt Hans Grünfeld, Algemeen Directeur van VEMW. ‘Zonder afdekking van het vollooprisico zijn de kosten voor de eerste gebruikers onbetaalbaar, zonder deze klanten kunnen de ontwikkelaars geen investeringsbeslissing (FID) nemen. Dat Shell en TotalEnergies zich concentreren op hun rol als opslagbedrijf draagt bij aan vergroting van transparantie en brengt realisatie van dit voor het bereiken van de klimaatdoelen cruciale project dichterbij.’
IKC en nettarieven
Het kabinet reserveert bijna €500 miljoen voor het behoud van de compensatieregeling IKC EU-ETS voor elektro-intensieve bedrijven (indirecte kostencompensatie) voor de komende drie jaar. Met betrekking tot de hoge transporttarieven voor elektriciteit t.o.v. buurlanden biedt het plan nog geen duidelijkheid.
‘Het voortbestaan van de IKC is nodig voor het gedeeltelijk herstel van het speelveld in Europa. Het is daarom goed dat bedrijven zekerheid krijgen voor de komende periode. We hopen dat de regering niet te lang wacht om ook duidelijkheid te verschaffen aan bedrijven over het voortbestaan van de IKC voor de resterende jaren van het emissiehandelssysteem ETS. Helaas blijven maatregelen met betrekking tot de nettarieven nog uit. Op dit punt kondigt het kabinet aan om voor Prinsjesdag met maatregelen te komen. Dit is absoluut noodzakelijk om de elektrificatie van de industrie en de verduurzaming van Nederland niet in gevaar te brengen. Wij zullen zelf op korte termijn concrete voorstellen op dit punt met het ministerie delen.’ Aldus Hans Grünfeld.
Andere besluiten
Het kabinet handhaaft de omstreden nationale CO2-heffing en neemt een optie tot verlenging tot na 2032 op. De nationale plastic-heffing komt te vervallen. Daarnaast besluit de minister bedrijven te verplichten dat 4% van hun waterstofgebruik uit hernieuwbare waterstof moet bestaan.
Hans Grünfeld concludeert: ‘Het klimaatplan bevat enkele belangrijke bouwstenen, zoals het afdekken van het vollooprisico bij Aramis, het vervallen van de plasticheffing en het voortzetten van de IKC. Tegelijkertijd blijft er onzekerheid bestaan over het oplossen van kwesties rond de nationale CO2-heffing en de hoge netkosten elektriciteit. Daarmee is een belangrijke stap gezet naar herstel van het gelijke speelveld, maar moet er nog veel gebeuren om het gat met andere Europese landen te dichten en het investeringsklimaat te verbeteren.’