TenneT informeert over verdere vertragingen bij uitbreiding elektriciteitsnet
Vandaag heeft landelijk netbeheerder TenneT bekendgemaakt dat netverzwaringen in Noord-Brabant en Limburg nog meer vertraging oplopen. Partijen die wachten op transportcapaciteit zullen langer moeten wachten dan tot nu toe is gecommuniceerd. Volgens TenneT heeft dit vooral te maken met externe factoren. Dit nieuws komt niet als een grote verrassing, maar zorgt er wel voor dat bedrijven in deze regio’s hun handelingsperspectief steeds verder zien verdwijnen. Wachten is dan ook geen optie, en bedrijven zullen op zichzelf aangewezen zijn om creatieve oplossingen te vinden binnen hun huidige transportcapaciteit.
Vertraging van verzwaringsprojecten
TenneT laat weten dat projecten in Noord-Brabant en Limburg vertraging oplopen. Partijen die hier wachten op transportcapaciteit zullen in sommige gevallen enkele jaren extra moeten wachten tot zij die toegewezen krijgen. Dit verschilt per regio, en zowel TenneT als regionale netbeheerder Enexis zullen in de komende weken hun aangeslotenen informeren over de extra wachttijd waarmee ze geconfronteerd worden. TenneT geeft aan dat de langere levertijd van transformatoren, de vondst van beschermde diersoorten en langere vergunningstrajecten de grootste oorzaken van de vertragingen zijn. Met name bij de langere levertijd voor transformatoren blijft de vraag of TenneT niet eerder een strategische reserve van cruciale componenten had moeten aanleggen. TenneT steekt echter ook de hand in eigen boezem: het enorme werkpakket is simpelweg te groot voor de landelijke netbeheerder, waardoor niet elk project tijdig kan worden opgepakt.
Handelingsperspectief voor bedrijven
De aangekondigde vertragingen zorgen bij bedrijven in Noord-Brabant en Limburg voor verder uitstel van hun elektrificatieplannen. Daarnaast lijdt het handelingsperspectief hier ernstig onder. Het feit dat afgegeven data niet nagekomen kunnen worden, zorgt voor onzekerheid bij alle partijen in Nederland die op de wachtrij voor transportcapaciteit staan. Aan de datum die de netbeheerder afgeeft, kunnen geen rechten worden ontleend, en deze datum kan, zo blijkt, van de ene op de andere dag met jaren worden verschoven. Daarmee verschuiven automatisch ook elektrificatieplannen, terwijl bedrijven wel geconfronteerd worden met steeds verder stijgende Europese en nationale CO₂-heffingen en belastingen op gasverbruik. Het is duidelijk dat bedrijven niet kunnen vertrouwen op extra transportcapaciteit, en daarom blijft de enige optie zelf het initiatief te nemen om maximale elektrificatiestappen te zetten binnen het huidige gecontracteerde transportvermogen.
Wat nu?
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “Bedrijven zien door deze berichten de toekomstbestendigheid van hun onderneming steeds verder wegzakken. Ze worden geconfronteerd met hoge heffingen en belastingen, zonder dat er handelingsperspectief is voor verduurzaming. Het is de hoogste tijd dat de overheid actie onderneemt om bedrijven in Nederland door deze moeilijke periode te helpen. Zonder maatregelen zal de trend van uit- en afstel van investeringen in Nederland doorzetten.”
Grünfeld: “Daarnaast wordt wederom bevestigd dat bedrijven zelf een oplossing zullen moeten vinden. Door hun huidige transportcapaciteit optimaal te benutten en flexibiliteit in te zetten, is in de meeste gevallen veel mogelijk en kunnen elektrificatieplannen wellicht toch doorgaan. Bent u benieuwd naar de mogelijkheden?. Op 27 mei organiseren we voor onze leden een webinar over het vinden en benutten van flexibiliteit in productieprocessen.”