Terug naar nieuws

Energiebesparing wint aan belang door toename kosten en beperkingen infrastructuur

Non-energetische voordelen van energiebesparende maatregelen zichtbaarder

Elektriciteit Gassen Besparing11 april 2025Jacques van de Worp

Van de verduurzamingsroutes energiebesparing, elektrificatie, waterstof, CC(U)S en Circulaire grondstoffen wint energiebesparing sterk aan belang. Dat komt door de de beperkingen t.a.v. de noodzakelijke - vaak publieke - openbare infrastructuur en de sterk stijgende energie- en klimaatkosten. Interessant is een toenemend zicht op de non-energetische voordelen vanuit asset management en onderhoud. Dat bleek tijdens Maintenance NEXT in Ahoy Rotterdam, waar NPVI-partners RVO en VEMW gisteren een keynote speech verzorgden.

Besparing en efficiëntie

Dat energiebesparing en efficiëntiemaatregelen achter de meter door sterk stijgende energie- en klimaatkosten (beprijzing), verplichtingen (normering) en een ernstig gebrek aan infrastructuur (netcongestie en vertraging van uitbreidingen) nóg belangrijker worden voor bedrijven om handelingsperspectief te houden wordt steeds duidelijker. Op 27 maart jl. nog, toen het Nationale Energiebesparing & Efficiëntie Event voor bedrijven (NE2) werd gehouden onder auspiciën van het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI) en DCMR.

VEMW (energiegrootverbruikers) en FME (maakindustrie) werken in overleg met het ministerie van KGG aan een meerjarig programma (2025-2030) om bedrijven te gaan faciliteren bij het identificeren en uitwerken van maatregelen gericht op energiebesparing en efficiëntie in typische industriële processen zoals drogen, verwarmen en verhitten, absorberen en adsorberen, scheiden en transporteren.

Asset management en onderhoud

David van Baarle (RVO) en Jacques van de Worp (VEMW) verzorgden tijdens een openingssessie van het iTANKS platform op de Maintenance NEXT beurs in Ahoy Rotterdam een keynote speech over het nut en de noodzaak van energiebesparing en efficiëntie. Tijdens een event, dat gericht is op asset management en onderhoud in de industrie. Juist daar, omdat de mensen die daar dagelijks mee bezig zijn, ánderen (van andere afdelingen) zijn dan de energie- en SHEQ-verantwoordelijken binnen bedrijven waar RVO en VEMW onder het NPVI-programma mee overleggen. 

Onderzoek

Dat een koppeling tussen asset management, onderhoud, procesvoering, en utilities tot een doelmatiger energiegebruik en CO2-emissiereductie leidt is onderzocht in een project 'MORE4Sustainability' door onder meer NVDO, Bemas en Mainnovation. MORE staat voor 'Maintenance, Overhaul, Repair and Engineering'. Vertrekpunt is duurzaam asset management, waarbij het asset portfolio wordt geoptimaliseerd (re-engineering, vervanging, elektrificatie), gevolgd door een optimalisatie van het onderhoud, met als doel de conditie van apparaten en installaties accuraat en voorspelbaar te kunnen monitoren. Vervolgens wordt gekeken naar de mogelijkheden om de energiebehoefte te optimaliseren en de emissies van broeikasgassen te reduceren. Deze gestructureerde aanpak reduceert deze behoefte en emissies met typisch zo'n 30 procent. De top 5 bijdragen aan dit resultaat komen uit toepassing van hernieuwbare energie, monitoring en voorspelling van de energiebehoefte van apparaten en installaties, verbetering van de benutting van elektrische en thermische energie, en vervanging van bestaande assets door duurzamere apparaten en installaties. 

Samenwerking

Jacques van de Worp van VEMW: "Dat samenwerking, niet alleen in de industriële ketens en de energievoorziening, maar óók binnen bedrijven nodig en wenselijk is om tot verduurzaming van processen en producten te komen, wordt steeds duidelijker. Er is zoveel meer mogelijk wanneer de procesvoering, utilities, onderhoud én installatiebeheer samenkomen in projecten die gericht zijn op verduurzaming. Gericht op doelmatig energiegebruik, emissiereductie en gebruik van materialen in apparaten en installaties".