Ook gasgebruikers aan de beurt voor stevige tariefstijging
VEMW uit zorgen over ontwikkeling GTS-transporttarieven
De GTS-transporttarieven zullen in 2026 stijgen. Deze problematische trend, veroorzaakt door verminderde capaciteitsboekingen en stijgende kosten, zet zich voort. Om verdere schade aan de concurrentiepositie van de Nederlandse industrie te voorkomen, zijn maatregelen noodzakelijk.
Industrie onder druk
Hans Grünfeld, algemeen directeur van VEMW: “De Nederlandse industrie verkeert in zwaar weer. Hoge energieprijzen en een nationale CO2-heffing verzwakken de concurrentiepositie. Ook de kosten voor het transport van elektriciteit maken industriële productie in Nederland veel duurder dan in de omringende landen. Nu dreigt datzelfde lot ook de gasgebruikers ten deel te vallen.”
Het Gasunie Transportservices (GTS) tarievenvoorstel geeft aan dat de exittarieven voor gasverbruik in Nederland en de export in 2026 €4,823 bedragen per kWh per uur per jaar. Het exittarief zal in 2026 daarmee 48% hoger liggen dan in 2025. Onze uitgebreide analyse van het GTS tarievenvoorstel 2026 is hier te vinden.
Maatregelen
De ontwikkeling van de transporttarieven is problematisch en vergroot de onzekerheid over de toekomst van de Nederlandse industrie. De ACM, het Ministerie van Klimaat en Groene Groei en GTS moeten actie ondernemen.
Grünfeld vervolgt: “Ten eerste moet er duidelijkheid komen over de toekomstige ontwikkeling van de transporttarieven, zodat bedrijven onderbouwde investeringsbeslissingen kunnen nemen. Ten tweede is het cruciaal dat de overheid een toekomstvisie ontwikkelt voor de gasinfrastructuur die verder gaat dan ‘van het gas af’. Nederland produceerde vroeger aardgas voor eigen verbruik én voor de export. Door het politieke besluit om het Groningenveld te sluiten, is een aanzienlijk deel van de capaciteitsboekingen weggevallen. Door de verwachte verdere daling van de capaciteitsboekingen wordt het netwerk versneld afgeschreven. Dit betekent dat een deel van de toekomstige kosten doorberekend wordt aan de huidige aangeslotenen. Daarmee draaien zij op voor kosten die veroorzaakt worden door toekomstige ontwikkelingen. Duidelijkheid over de gevolgen hiervan voor toekomstige tarieven en een duidelijke strategie om de 'overblijvers' te beschermen tegen enorme kosten is daarom noodzakelijk.”
Onze reactie op het GTS tarievenvoorstel 2026 is te vinden in onze kennisbank.