Terug naar nieuws

Warmteopslag bespaart kosten, flexibiliseert processen en verlaagt uitstoot industrie

Warmte Besparing, Emissie8 april 2025Jacques van de Worp

Het belang van energie opslag neemt toe met het stijgende aandeel duurzame 'niet regelbare' bronnen in het energiesysteem. Warmteopslag helpt bedrijven om beter in te spelen op het wisselend aanbod, om kosten te besparen, flexibeler te opereren en de CO2-uitstoot te verlagen. Dat blijkt uit een TNO rapport dat een overzicht biedt van industriële warmte opslag technologie en toepassing, in opdracht van het ministerie van KGG.

Successleutel

Veel industriële processen hebben warmte nodig, maar duurzame bronnen als zonne- en windenergie leveren niet altijd op het juiste moment energie. Warmteopslag kan hier een bijdrage leveren door energie op te slaan als deze – ruim - beschikbaar is en geeft het weer af als het – nuttig - gebruikt kan worden. Dit reduceert de inzet van aardgas en de uitstoot van CO2, en draagt bij aan de stabiliteit van de energievoorziening. 

Kansen 

Uit het onderzoek van TNO komen tal van innovatieve oplossingen naar voren, zoals: 

  • thermische batterijen: Deze slaan warmte op in materialen zoals zout, steen of metaal en kunnen temperaturen tot honderden °C bereiken;
  • hoge-temperatuuropslag in gesmolten zout: een oplossing die vooral interessant is voor energie-intensieve industrieën met extreme warmtebehoeftes;
  • aquifer warmteopslag (ATES): een techniek waarbij warmte wordt opgeslagen in ondergrondse waterlagen, ideaal voor langdurige opslag. 

Ervaringen 

Steeds meer bedrijven zetten stappen richting duurzame warmteopslag: van voedselproducenten tot chemische industrieën. Zo gebruikt Pepsico in zijn aardappelchipsfabriek een warmtebatterij om duurzame elektriciteit op te slaan in de vorm van warmte en te hergebruiken voor het opwarmen van de thermische olie. Tegelijkertijd experimenteren EnergyNest en Enel in de Rotterdamse haven met thermische batterijen om restwarmte optimaal te gebruiken. 

In het onderzoek zijn voorbeelden opgenomen van zowel bewezen als toegepaste warmtetechnologieën. Ook is er aandacht voor opkomende en veelbelovende warmteopslagtechnieken. Zoals in het buitenland gerealiseerde projecten voor de keramische- en staalindustrie voor hoge-temperatuur warmteopslag (vaste stof opslag tot 1500°C).