Brede steun in Tweede Kamer voor behoud industrie en noodzaak herstel gelijk speelveld

Nu steeds meer bedrijven overwegen te stoppen in Nederland, moeten de maatregelen om het speelveld gelijk te herstellen onmiddellijk worden uitgevoerd.
Tijdens de stemming over de moties die waren ingediend tijdens het laatste commissiedebat over de verduurzaming van de industrie, bleek er brede steun te zijn voor het herstel van een gelijk speelveld voor de sector. Toch blijft er verdeeldheid binnen de coalitiepartijen over een van de meest voor de hand liggende oplossingen: de aanpassing van de CO₂-heffing.
Erkenning
De Tweede Kamer erkent nu breed het belang van de industrie, evenals de dringende noodzaak om steunmaatregelen te nemen voor het herstel van het gelijke speelveld en het verbeteren van het investeringsklimaat. De recente sluiting van twee bedrijven in Rotterdam en de overweging van een derde chemisch bedrijf om te stoppen, onderstrepen dat de situatie voor veel bedrijven moeilijk is en urgent politieke daadkracht vereist.
Verdeeldheid
De voorgestelde maatregelen om op korte termijn het gelijke speelveld te herstellen, kregen brede steun. De aangenomen moties bestrijken verschillende aspecten die kunnen bijdragen aan verbeteringen, zoals het verkleinen van de verschillen in aansluitkosten en nettarieven tussen Nederland en buurlanden, en de vrijstelling van de CO₂-heffing voor Cluster 6-bedrijven die door netcongestie niet kunnen elektrificeren.
Echter, de motie om de CO₂-heffing op nul te zetten of volledig af te schaffen, werd niet aangenomen. Dit voorstel zorgde voor verdeeldheid binnen de coalitiepartijen, waarbij PVV en BBB voor stemden. Tegenstanders voerden aan dat het schrappen van de heffing de kloof tussen de huidige emissies en de klimaatdoelen zou vergroten. Voorstanders benadrukten echter dat deze belasting bovenop de Europese emissiecompensatie komt, waardoor de prikkel om uitstoot te verminderen behouden blijft.
Positieve blik
Hans Grünfeld, algemeen directeur van VEMW, reageert positief: "Ik ben verheugd dat de oproep die VEMW al geruime tijd doet, nu unaniem lijkt te zijn opgepakt door de Tweede Kamer. Er is brede steun voor urgente maatregelen om het investeringsklimaat te verbeteren en het gelijke speelveld te herstellen. Het is echter teleurstellend dat de oproep van Bontenbal en Flach om direct een concreet signaal af te geven – door bedrijven niet langer een onvermijdelijke extra CO₂-heffing op te leggen – onvoldoende steun kreeg. Nu is het aan de minister en het kabinet om de breed gedragen urgentie om te zetten in effectieve maatregelen en daarmee te voorkomen dat het voortbestaan van grote delen van de industrie in gevaar komt."