Nederland moet meer doen om de kwaliteit van het oppervlakte- en grondwater te verbeteren. Ons land ligt niet op koers om de Europese doelstellingen te halen, zo blijkt uit een evaluatie van de uitvoering van de Kaderrichtlijn water in de lidstaten. De Europese Commissie spoort Nederland in een gisteren verschenen rapport aan om het ambitieniveau te verhogen en sneller actie te ondernemen. In het rapport wordt ingegaan op de implementatie van de Kaderrichtlijn water en van de Richtlijn Overstromingsrisico's.
Ecologische en chemische status
Het percentage van de oppervlaktewateren met een goede ecologische toestand bedraagt in 2021 0,0 procent. In 2015 was dit nog 0,3 procent. Belangrijke oorzaken zijn de bevolkingsdichtheid, landbouw en vervuiling uit het buitenland. Wel wordt opgemerkt dat er minder oppervlaktewateren zijn die in een slechte ecologische toestand verkeren. Ten aanzien van de chemische status blijkt dat het aantal waterlichamen dat het predicaat ‘goed’ krijgt is gedaald van 39% in 2015 tot 9% in 2021. Deze daling hangt samen met het feit dat er meer en nauwkeuriger wordt gemeten en met strengere normen. Ook relevant in deze is het zogenaamde ‘one out all out’ principe: een waterlichaam krijgt pas de classificering ‘goed’ als alle parameters op orde zijn. Als één individuele stof niet aan de norm voldoet, wordt het hele waterlichaam afgekeurd.
Problemen aanpakken
De Europese Commissie roept Nederland op om zo de hydromorfologie van wateren te verbeteren, de concentraties van nutriënten en chemicaliën in oppervlaktewater en (beperkter) het grondwater te verminderen en watertekorten tijdens droge perioden te voorkomen. Het vraagt om een verdere verhoging van het ambitieniveau, versnelde actie en extra maatregelen. Ook wil de Commissie dat de organisaties die zich in Nederland met de implementatie van de Kaderrichtlijn water bezig houden beter met elkaar samenwerken. Daarnaast roept de Commissie Nederland op om meer werk te maken van het periodiek bezien en herzien van vergunningen voor onttrekking en lozing van water. In 2024 werd dit al duidelijk toen de Commissie een inbreukprocedure instelde door een aanmaningsbrief te sturen aan Nederland.
Het document van de Europese Commissie is te downloaden in onze Kennisbank.
Bron: Europese Commissie