Terug naar nieuws

Doorbreken kip-ei problematiek waterstofvoorziening noodzakelijk om investeringen mogelijk te maken

Overheid moet risico’s onzekerheden beleid en infrastructuuraanleg dragen

Waterstof Netwerken31 januari 2025Paul Villalobos Valdivia

Hynetwork Services (HNS) heeft een nieuw voorstel tot aanpassing van het uitrolplan voor de waterstofbackbone geconsulteerd. Het uitrolplan is bedoeld om invulling te geven aan de voorwaarden die gesteld zijn in de subsidiebeschikking van de minister van KGG voor HNS. Het uitrolplan geeft per tracé aan met hoeveel kans in welk kwartaal de transportinfrastructuur opgeleverd wordt. VEMW heeft een zienswijze ingediend. Belangrijkste punt is het wegnemen van onzekerheden en risico’s voor netgebruikers om verantwoorde investeringsbeslissingen te kunnen nemen.

Kosten, onzekerheden en risico’s

Om een aansluiting op de waterstofbackbone te realiseren moeten bedrijven een significante investering doen voor de aanleg van de aansluiting. Vervolgens moeten bedrijven hoge tarieven betalen voor het waterstoftransport. Dit zet de toch al uitdagende businesscase voor waterstof onder druk.

Daarnaast zijn er op dit moment te veel onzekerheden voor bedrijven om een verantwoorde investeringsbeslissing te kunnen nemen. De voortdurende vertragingen van de backbone, de afhankelijkheid van buren om een aansluiting te realiseren voordat tracés worden aangelegd, en de onduidelijkheid over de toekomstige kosten voor het gebruik van de voorziening (afhankelijk van tarieven en hoeveelheid gebruikers) bieden onvoldoende zekerheid. Ook is het niet duidelijk wat het initieel ontbreken van waterstofopslag betekent voor de betrouwbaarheid van de voorziening. Verder is er onzekerheid over de implementatie van beleid, zoals het Europese gaspakket, de correctiefactor in de raffinageroute, en de jaarverplichting voor groene waterstof in de industrie.

De combinatie van hoge kosten en aanzienlijke onzekerheden maakt het voor marktpartijen te risicovol om investeringsbeslissingen te kunnen nemen. En zonder investeringsbeslissingen acht HNS het te risicovol om de waterstofbackbone te realiseren. Deze situatie belemmert de ontwikkeling van een functionerende waterstofmarkt.

Oplossing?

Algemeen directeur, Hans Grünfeld: “De waterstofbackbone is een belangrijke schakel in de energietransitie, maar zonder een passende risicoverdeling en een vermindering van onzekerheden blijft grootschalige waterstofimplementatie voor veel bedrijven buiten bereik. Spelers in de waardeketen wachten totdat anderen een besluit nemen. Dit typische kip-ei probleem blijkt lastig te doorbreken. Het is duidelijk dat één partij moet opstaan om de risico’s die alle betrokken partijen – afnemers, producenten en netbeheerder – hebben over te nemen of te minimaliseren. Wij zien hier een belangrijke rol weggelegd voor de overheid. Immers, risico’s die verband houden met vertraagde invoering van of onzekerheid omtrent overheidsbeleid en realisatie van een publieke voorziening, overstijgen de invloedssfeer en ondernemerschap van individuele marktpartijen."

Onze reactie is te vinden in de Kennisbank.