Terug naar nieuws

Wereldwijde aardgasconsumptie neemt toe in 2025

IEA rapport biedt geen hoop voor de Europese gasverbruiker

Gassen Markt24 januari 2025Paul Villalobos Valdivia

Het Internationaal Energieagentschap (IEA) publiceerde haar vierjaarlijkse rapport over de wereldwijde gasmarkt. Ondanks geopolitieke onzekerheden verwacht het IEA dat de wereldwijde vraag naar aardgas in 2025 opnieuw zal toenemen.

Terugblik op 2024:

In 2024 bereikte de wereldwijde aardgasconsumptie een recordhoogte, met een stijging van 2,8% ten opzichte van 2023. Vooral de snelgroeiende vraag uit Azië, goed voor 45% van de stijging, droeg bij aan dit nieuwe hoogtepunt. Naast China heeft India een groot aandeel in de stijging. Europese consumptie van gas steeg maar met 0,5% (2.5 bcm (miljard m3)) ten opzichte van 2023, gedreven door een hogere industriële vraag en een lagere vraag voor elektriciteitsproductie. Op TFF daalde de prijs van een maandcontract met meer dan 15% ten opzichte van 2023.

Algemeen directeur VEMW, Hans Grünfeld reageert: ‘In 2024 is de Europese Gasmarkt gedeeltelijk op adem gekomen van de energiecrisis van 2022-2023. Toch zien wij nog gasprijzen die veel hoger liggen dan voor de crisis. Het verlies van goedkoop Russisch gas en een toename van de wereldwijde vraag naar gas hebben een opdrijvende werking op de gasprijs op de Europese markten. Daar komt bij dat, volgens Draghi, de marges die energiehandelaren en energiebedrijven verdienen op LNG uit de VS goed zijn voor de helft van de spotprijs op TTF. Hij geeft aan dat een mogelijke oplossing is om meer langetermijncontracten af te sluiten om minder blootgesteld te zijn aan deze hoge spotprijzen. De industrie in Europa betaalt door deze factoren veel meer dan concurrenten in de VS.’

En hoe nu verder?

Het IEA verwacht dat de wereldwijde vraag naar gas in 2025 zal stijgen met 1,9% (+- 80 bcm). Een toename van LNG productie zal zorgen voor een additionele 25 bcm LNG op de markt. Deze productiestijging wordt vooral gedreven door meerdere Noord-Amerikaanse LNG-projecten die in 2025 hun productie starten of uitbreiden. Het aantreden van president Donald Trump zal op korte termijn weinig effect hebben op de LNG-productie.

Het IEA benadrukt het belang van flexibiliteit in de gasvoorziening om te reageren op extreme weersomstandigheden zoals steeds vaker voorkomende hittegolven. Daarnaast heeft de dunkelflaute – een periode met weinig zon en wind – in oktober 2024, gevolgd door weinig wind in november en december, beslag gelegd op de Europese gasopslagen. De Europese Commissie publiceert in februari een ‘roadmap’ om van het resterende Russische gas af te stappen. Het IEA verwacht dat Europa in de zomer van 2025 hoge importvolumes nodig zal hebben om de gasopslagen weer aan te vullen en de Russische toevoer te vervangen.

Volgens het IEA is de prijs op TTF steeds sterker gecorreleerd met de prijs op de Japan Korea Marker (de benchmark voor spotprijzen van LNG in Azië). De vraag in Azië heeft daardoor een grote invloed op de Europese prijs, en vice versa. Helaas betaalt de Europese gasgebruiker een ‘European premium’ die nodig is om voldoende LNG aan te trekken o.a. om in 2025 de gasopslagen te vullen. De kans is klein dat de toegenomen LNG productie een verzachtend effect zal hebben op de gasprijs.

Hans Grünfeld vervolgt: ‘Waarschijnlijk zal 2025 geen opluchting bieden voor Europese gasgebruikers. Door geopolitieke ontwikkelingen blijft de wereldwijde gasmarkt volatiel. Het is cruciaal dat de Europese Commissie in de Clean Industrial Deal in februari een duidelijk pakket aan maatregelen presenteert en perspectief biedt op een meer competitieve gasprijs. De vraag is welke maatregelen mogelijk zijn door de groeiende vraag in Azië. Europa betaalt al een ‘premium’ om in de gasvraag te voorzien. Europa moet niet alleen op korte termijn actie ondernemen, maar ook investeren in oplossingen zoals biomethaan en waterstof. Zo kunnen wij op de lange termijn onze afhankelijkheid verkleinen.’

Het IEA rapport is hier te vinden.