Volgens landelijk gasnetbeheerder Gasunie Transportservices (GTS) is er momenteel geen sprake van een verminderde leveringszekerheid door de actuele vulgraad van de Nederlandse (12 januari 2025: 50 procent) en Europese (EU: 66 procent, Duitsland 72 procent) gasbergingen. Wel kan, in geval van een strenge winter, een situatie met een krap aanbod van gas ontstaan met mogelijk hoge gasprijzen (actuele prijs: 48 euro/MWh).
Vulgraad
Op dit moment worden de gasbergingen sneller geleegd dan verwacht. De onttrekking is hoger dan op basis van alleen het temperatuurverloop kan worden verwacht. Ook het stopzetten van de levering van Russisch gas aan Europa via Oekraïne speelt een rol. Een jaar geleden waren de gasvoorraden rond deze tijd van het jaar nog voor ongeveer 86 procent gevuld, tegen nu dus EU-gemiddeld 66 procent. Zonder deze extra onttrekking zou de vulgraad in Nederland momenteel circa 15 procentpunten hoger zijn. Hoewel sinds het najaar van 2024 extra onttrekking van gas uit de gasbergingen is waargenomen, is er in absolute zin nog een groot volume beschikbaar. De leveringszekerheid is hiermee gewaarborgd. Hoewel het onwaarschijnlijk is dat Europa deze winter zonder gas komt te zitten, kan het wel moeilijker worden om de voorraden voor het volgende stookseizoen voldoende aan te vullen.
Internationale en geopolitieke invloeden
Nederland is steeds meer afhankelijk van gasimporten en een goed functionerende Europese gasmarkt. Ontwikkelingen en onzekerheden binnen de Noordwest-Europese regio hebben hierdoor invloed op de Nederlandse situatie. Momenteel is er voldoende gasaanbod uit LNG-import (m.n. Verenigde Staten en Midden-Oosten), gaswinning in Nederland (kleine velden) en voldoende toevoer van gas via pijpleidingen en interconnecties. Zo heeft Noorwegen vorig jaar een recordhoeveelheid gas geleverd aan Europa. Ruim 117 miljard kubieke meter, bijna een derde van de Europese gasvraag.
Maatregelen
Minister Hermans (KGG) heeft eind vorig jaar al aangegeven geen aanleiding te zien om in te grijpen, maar heeft wel een wetsvoorstel ‘Bestrijden Energieleveringscrisis’ met structurele maatregelen in voorbereiding. Met bepalingen die de minister in staat moeten stellen om in de komende jaren maatregelen te nemen indien de vulgraad van de opslagen achter blijft bij de vastgestelde vuldoelstelling. Tijdens het Commissiedebat Mijnbouw op 2 oktober 2024 heeft de minister toegezegd om begin 2025 in een Kamerbrief nader in te gaan op de onderbouwing.
Bron: Gas Infrastructure Europe, Gasunie Transportservices