Op 13 januari is het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 gepubliceerd. Dit plan, opgesteld door het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Vereniging van Nederlandse waterbedrijven (Vewin) in samenwerking met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), heeft als doel de beschikbaarheid van drinkwater in Nederland veilig te stellen. Aanleiding is de Kamerbrief van april 2023, waarin een dreigend tekort van ruim 100 miljoen m³ drinkwater in 2030 werd gesignaleerd.
Knelpunten
Complexe, langdurige vergunningprocedures en concurrerende belangen in de leefomgeving zijn de grootste knelpunten. Lastige inpassing in de leefomgeving is daarvan vaak de oorzaak. De precieze knelpunten verschillen echter per regio. De provincies en drinkwaterbedrijven hebben, samen met IPO en Vewin, regionale actieplannen opgesteld. Deze plannen brengen in kaart wat er per regio nodig is om de drinkwaterbeschikbaarheid te waarborgen.
Verschillende acties
Het actieprogramma bestaat uit actieplannen voor 14 regio’s en uit verschillende regio-overstijgende acties. In de regionale plannen gaat het bijvoorbeeld over het uitbreiden van specifieke winningen of juist over het inrichten van nieuwe winningen uit grondwater of oppervlaktewater: dit is afhankelijk van wat er speelt in het gebied. Zo kijkt Brabant Water naar het winnen van brak grondwater, terwijl Vitens nadenkt over het gebruik van de IJssel om de Achterhoek van water te voorzien.
Als regio-overstijgende acties gaat het Rijk bijvoorbeeld kijken naar versnellingsmogelijkheden in de verplichte procedures voor drinkwaterprojecten. Daarnaast zullen IPO, Vewin en waterbeheerders zorgen voor goede kennisdeling, door platforms op te richten waarop op landelijk niveau knelpunten kunnen worden besproken.
Vergroten aanbod en beperken vraag
Het actieprogramma richt zich vooral op het vergroten van het aanbod van drinkwater. Eerder al is het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing verschenen. Dit plan richt zich op het verminderen van de vraag naar drinkwater. Het plan bevat maatregelen die betrekking hebben op huishoudens, zakelijk gebruikers en nieuwbouw. VEMW steunt vraagbeperking maar pleit daarnaast al jaren voor vergroting van het aanbod en, meer specifiek, voor het sneller verstrekken van winvergunningen aan drinkwaterbedrijven. Dat is in de ogen van de belangenorganisatie essentieel om te komen tot een toekomstbestendige drinkwatervoorziening voor huishoudens en bedrijven.
In onze Kennisbank is het Actieprogramma Beschikbaarheid Drinkwaterbronnen 2023-2030 te downloaden.
Bron: Vewin en ministerie van I&W