Terug naar nieuws

Enorme stijging nettarieven elektriciteit problematisch voor alle aangeslotenen

Elektriciteit Gassen Netwerken, Prijzen en tarieven9 januari 2025Paul Villalobos Valdivia

De toezichthouder ACM heeft de tarieven voor 2025 vastgesteld voor de regionale netbeheerders gas en elektriciteit en landelijk netbeheerder elektriciteit TenneT. De tarieven stijgen meer dan voorspeld in 2024 en zetten zo de stijgende trend van de afgelopen jaren door.

Onderzoek

De sterk gestegen en verder stijgende transporttarieven voor elektriciteit treffen energie-intensieve bedrijven al jaren. Maar daar blijft het niet bij. Uit onderzoek in opdracht van Netbeheer Nederland blijkt dat de nettarieven ook op de lagere spanningsniveaus blijven stijgen en dat deze ontwikkeling voor gebruikers steeds pijnlijker wordt. Ook kleinverbruikers zullen een verdrievoudiging van de tarieven tegemoet kunnen zien in 2040. Tot nu toe richtten onderzoeken zich vooral op de stijging van tarieven bij TenneT en haar hoogspanningsnetten. De recente publicatie van de ACM met de nieuwe transporttarieven bevestigt de bevindingen uit het genoemde onderzoek en laat duidelijk zien dat de stijgende kosten al in 2025 ook op alle aangeslotenen op de netten van regionale netbeheerders zullen drukken.

Handelings- en toekomstperspectief ontbreekt

Algemeen Directeur VEMW Hans Grünfeld: "Voor het tweede jaar op rij zien we een verdere stijging van de tarieven voor gastransport, terwijl de meeste bedrijven geen mogelijkheden om van het gas af te gaan via elektrificatie of waterstof. Problematisch is ook de stijging van de transporttarieven voor elektriciteit. Hoewel de lichte daling bij TenneT als een tijdelijke verlichting kan worden gezien, is het eerder een stilte voor de storm: de kosten zullen verder stijgen door de ontwikkeling van het net op zee. Bovendien krijgen energie-intensieve bedrijven die gebruikmaken van middenspanning en lagere spanningsniveaus te maken met forse verhogingen in hun transporttarieven.

Dit probleem signaleren wij al jaren. De concurrentiepositie van de Nederlandse energie-intensieve industrie verslechtert internationaal door hoge energieprijzen voor elektriciteit en gas, maar ook Europees door transporttarieven die hoger zijn dan in buurlanden. Door de eenzijdige afschaffing van de Indirecte Kostencompensatie EU ETS en de Volumecorrectieregeling is de situatie verder verergerd. Bedrijven in Duitsland, Frankrijk en België betalen aanzienlijk minder voor het transport van elektriciteit. Elektrificatie is essentieel om de industrie te verduurzamen, maar wanneer de kosten hoger zijn dan de baten, wordt hun handelingsperspectief ernstig beperkt.”

Grünfeld vervolgt: “Het is nu écht twee voor twaalf. Bedrijven met een buitenlands hoofdkantoor kiezen nu al om elders dan in Nederland te investeren. Zonder interventie van beleidsmakers zal dit alleen maar verergeren. Het is van cruciaal belang dat de nettarieven gedempt worden om het duurzaam verdienvermogen van onze industrie én Nederland te waarborgen."

In onze Kennisbank vindt u een handig overzicht van de nettarieven elektriciteit en gas 2025.

Volgende week publiceren wij een overzicht van de energiebelastingen inclusief een handige rekentool voor het berekenen van uw energiebelasting.