Terug naar nieuws

Extra geld voor energiezuinige investeringen van bedrijven in 2025 en 2026

Elektriciteit Klimaat Belastingen, Besparing, Emissie8 januari 2025Jacques van de Worp

De ruimte voor bedrijven om met belastingvoordeel via de Energie-investeringsaftrek (EIA) de komende 2 jaar te investeren in energiezuinige technieken wordt vergroot. In 2025 is 431 miljoen euro beschikbaar (2024: 259 miljoen) en in 2026 460 miljoen euro. Het kabinet wil zo de prikkel voor energiebesparing, CO2-vermindering en duurzame economische groei versterken. Dat meldt de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Energielijst

De Energielijst of Erkende maatregelen lijst is de basis van de EIA. Op deze lijst staan verschillende innovatieve, energiebesparende en duurzame energietechnieken. Bedrijven die investeren in bedrijfsmiddelen die op de Energielijst staan, kunnen 40 procent van de investeringskosten aftrekken van hun fiscale winst. En hebben daardoor een belastingvoordeel. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) past de lijst elk jaar aan. Voor 2025 zijn er bedrijfsmiddelen toegevoegd en verwijderd. Ook zijn de eisen van een aantal investeringen aangepast.

Zo is bijvoorbeeld bij investeringen in zonnepanelen voor elektriciteitsopwekking het niet langer verplicht dat deze aangesloten zijn op een kleinverbruikersaansluiting (maximaal 3 x 80 Ampère). Hierdoor hebben bedrijven die investeren in een zonnepaneelsysteem op een grootverbruikersaansluiting en hiervoor geen SDE++-subsidie kunnen krijgen, nu onder bepaalde voorwaarden wél belastingvoordeel van de EIA.

Aanpassingen

Enkele bedrijfsmiddelen op de Energielijst zijn aangepast om beter aan te sluiten bij marktontwikkelingen. Dat geldt bijvoorbeeld voor warmtepompen (hogere Seasonal Coëfficiënt Of Performance( SCOP)-eisen voor gebouwen, en uitbreiding van warmtepompen met een extra temperatuurstap) en isolatiemaatregelen (hogere maximale investeringsbedragen voor isolatie in bestaande constructies en isolerende beglazing).

Het verdienmodel voor technieken die bijdragen aan het in balans houden van vraag en aanbod van elektriciteit op het elektriciteitsnet (netbalancering) wordt volgens RVO steeds aantrekkelijker, met terugverdientijden van soms minder dan 5 jaar. Om deze reden zijn investeringen in een 'intelligent lokaal energienetwerk' (smart grid) en netbalancering door actieve sturing van installaties van de lijst gehaald. Voor deze investeringen krijgen bedrijven geen belastingvoordeel meer.

De Energie-investeringsafterk (EIA) Energielijst 2025, kunt u downloaden in onze Kennisbank.

Bron: Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO)