Terug naar nieuws

Industrie pakt verduurzaming voortvarend op ondanks belemmeringen

Klimaat Industriewater Besparing19 december 2024Jacques van de Worp

De industrie- en energietransitie vragen om grote aanpassingen in hoe organisaties omgaan met energie, water en grondstoffen. Veel mogelijkheden worden beperkt door onder meer complexiteit en gebrek aan infrastructuur en niet sluitende business cases.  Toch is er ook goed nieuws.  Uitdagingen worden steeds meer via samenwerking en een integrale aanpak opgepakt door bedrijven. Gebruik makend van de reeds aanwezige skills, innovaties en pragmatisme. Dat was de rode draad in een VEMW webinar over ‘oplossingen voor energie- en wateruitdagingen in het transitieproces’. En er is nog veel werk aan de winkel!

Integrale oplossingen

In een samenwerking met Evides industriewater heeft kunstmestproducent Yara Sluiskil onderzoek gedaan naar de verwaarding van ammoniumnitraat in haar restwaterstromen. Die blijkt technisch en economisch verantwoord  te scheiden en her te gebruiken in de productie van meststoffen. Deze bronaanpak biedt een integrale oplossing die de waterstoom, de grondstof en de energie-inzet optimaliseert.

Pragmatisch verduurzamingsproces

FrieslandCampina heeft een programma ‘towards sustainable dairy factories’ opgezet, waarbij de oplossingen als maatwerk worden gezocht voor de verschillende activiteiten, zoals de dagverse melkproductie, kaasbereiding  en babyvoeding productie. Elk met hun eigen ‘centre of excellence’. De invulling vindt pragmatisch plaats, waarbij warmte- en koudebehoefte gekoppeld gaan worden door inzet van onder meer warmtepompen en MVR-installaties (mechanische damprecompressie), en omgekeerde osmose-installaties voor de CIP-waterbehandeling (cleaning in place).

Verwaarden van bestaande skills

Zoutproducent Nobian heeft onderzocht hoe het vanuit haar kerncompetentie van electrolyse en anorganische basischemie duurzame oplossingen kan ontwikkelen en bieden. Dat gebeurt door water te splitsen in waterstof en zuurstof, maar ook electrolyse van lithiumchloride voor de productie van elektrische batterijen. Anorganische componenten worden onder meer ingezet voor de productie van rotorbladen van windturbines en isolatiematerialen. Nobian maakte vandaag wereldkundig dat het als eerste bedrijf in Nederland een maatwerkovereenkomst met de overheid heeft gesloten voor de verduurzaming van haar energiegebruik, waarbij het afscheid neemt van gasgestookte WKK’s en gebruik gaat maken van hernieuwbare elektriciteit en stoom.

Werk aan de winkel

Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “het is geweldig om te zien dat ondanks alle belemmeringen bedrijven hard werken aan het ontwikkelen en realiseren van projecten die concreet bijdragen aan het verduurzamen van de industrie in Nederland. Dat moeten we koesteren. Het is zondermeer een prestatie van formaat dat er vandaag een eerste maatwerkovereenkomst wordt getekend, tussen de overheid en Nobian. Dat biedt hoop. Tegelijkertijd is de realiteit van vandaag de aankondiging van TenneT en Liander dat ook Noord-Holland zeker de komende 10 jaar op slot gaat voor bedrijven die willen verduurzamen door elektrificatie van hun energiebehoefte. Daarnaast zijn de energie- en klimaatkosten voor bedrijven in Nederland inmiddels de hoogste van Europa. Er is nog veel werk aan de winkel om van het genoemde lichtpunt van de eerste maatwerkovereenkomst een lichtbundel te maken.”