De Energiewet is een feit na instemming Senaat!
Energiewet vervangt de Elektriciteitswet 1998 en Gaswet 2000.
Op 10 december 2024 is de nieuwe Energiewet met een grote meerderheid aangenomen door de Eerste Kamer. Het aannemen van de Energiewet tekent het einde van een langdurig traject om de Elektriciteits- en Gaswet te vervangen. De nieuwe Energiewet sluit beter aan bij de huidige verduurzamingsopgave en de nieuwe uitdagingen rondom energiedata. De definitieve inwerkingtreding zal door de complexiteit van de Wet nog even op zich laten wachten.
Inwerkingtreding
Voor de definitieve datum van inwerkingtreding is het wachten op publicatie per Koninklijk Besluit. Niet alle onderdelen zullen tegelijk in werking treden. De verwachting is dat het grootste deel van de Energiewet in juli 2025 van kracht zal zijn. Het gaat dan om de onderdelen die vrijwel geheel in lijn zijn met de oude Elektriciteits- en Gaswet. Andere, nieuwe onderdelen behoeven een langere implementatie als gevolg van de complexiteit van de onderwerpen. Voor de uitwerking van het hoofdstuk 4 over data moeten nieuwe systemen gebouwd worden en dient een nieuwe gegevensuitwisselingsautoriteit gevormd te worden. Voor deze, meer complexe onderdelen is de verwachting dat ze pas in 2026 in werking zullen treden.
Rol VEMW
Voordat de Energiewet ter beoordeling voorlag aan de Eerste Kamer moest het eerst goedgekeurd worden door de Tweede Kamer. Tijdens het traject in de Tweede Kamer konden nog inhoudelijke wijzigingen aan de Energiewet gemaakt worden. VEMW heeft zich in dit traject voor een aantal onderdelen ingespannen. Zo is de wettelijke positie van netgebruikers bij het opstellen van voorstellen voor wijzigingen van codes versterkt en is de ondergrens voor het zelf aanleggen van een aansluiting verlaagd van 10 MVA naar 2,3 MVA. Daarnaast dienen netbeheerders de redelijke belangen van aangeslotenen in acht te nemen bij het vaststellen van het overdrachtspunt en zijn groepstransportovereenkomsten verankerd in de Energiewet.
Vervolg
Met de vaststelling van de Energiewet is er nog geen einde gekomen aan het traject. Naast de implementatie dienen ook veel zaken uitgewerkt te worden in de Algemene Maatregel van Bestuur (AMvB) en in verschillende Ministeriële Regelingen (MR). Hierin worden bepaalde regels en voorwaarden nader uitgewerkt, en dat zal direct impact hebben op aangeslotenen. De AMvB is in 2023 al geconsulteerd, maar er zal nog een voorhangprocedure in de Eerste en Tweede Kamer komen. Daarnaast zal de Raad van State nog een advies uitbrengen. De MRs zullenopenbaar geconsulteerd worden. VEMW zal ook in de verdere uitwerking van de AMvB en de MRs betrokken blijven om te zorgen dat de Energiewet de energiegebruikers optimaal kan ondersteunen in de complexe en kostbare opgave van de energietransitie.
In maart presenteerde VEMW haar standpunten t.o.v. de Energiewet tijdens het Rondetafelgesprek op 27 maart 2024.