VEMW kaart in brief aan Tweede Kamercommissie van Klimaat en Groene Groei barrières aan
Op 28 november debatteert de Tweede Kamercommissie voor Klimaat en Groene Groei over het elektriciteitsnet, energie-infrastructuur en de regionale energiestrategieën. VEMW heeft de vaste Kamercommissie een brief gestuurd om aandacht te vragen voor de randvoorwaarden die nodig zijn om elektrificatie in Nederland mogelijk te maken. Op dit moment ziet VEMW dat elektrificatie belemmerd wordt door ontoereikende infrastructuur, de daardoor veroorzaakte netcongestie, extreem hoge nettarieven en belemmerende tendercriteria bij de uitrol van wind op zee.
Ontoereikende infrastructuur en netcongestie
Het is geen nieuws dat de elektriciteitsinfrastructuur in Nederland zeer ontoereikend is voor de verduurzamingsopgave waar de samenleving voor staat. Dit leidt tot netcongestie en daardoor kunnen partijen geen (extra) transportvermogen krijgen. Als gevolg hiervan wordt elektrificatie en verduurzaming sterk afgeremd. Ondertussen stijgen de kosten voor de partijen die geen handelingsperspectief hebben door deze netcongestie. Onder andere het EU-ETS en de nationale CO2-heffing zorgen voor extra kosten die door de desbetreffende partijen niet ontweken kunnen worden. Daarbij zorgt netcongestie voor onzekerheid over wanneer de benodigde transportcapaciteit wel beschikbaar komt en worden er nog weinig alternatieven aangeboden in de vorm van bijvoorbeeld flexibele contracten. Het is dan ook belangrijk dat partijen duidelijkheid krijgen over hun gevraagde capaciteit, dat er wordt gekeken naar wat er wél mogelijk is en dat partijen zonder handelingsperspectief niet afgestraft worden met hoge heffingen.
Hoge nettarieven
De afgelopen jaren zijn de nettarieven voor elektriciteit enorm gestegen. De tienjaarsprognose van TenneT laat zien dat dit de komende jaren nog door zal zetten, met name door de kosten voor de ontwikkeling van het net op zee. De stijgingen zijn extra voelbaar voor de partijen die ook geraakt zijn door het wegvallen van verschillende kortingen en vrijstellingen, terwijl vergelijkbare regelingen nog wel in de ons omringende landen bestaan. Hierdoor ontstaat voor deze partijen een ongelijk speelveld binnen Europa, dat het concurrentievermogen van deze partijen, en daarmee van Nederland, sterk negatief beïnvloedt. Daarom is het belangrijk dat er op korte termijn afspraken gemaakt worden op Europees niveau om een gelijk speelveld te herstellen en dat de extra kosten van partijen die het hardst geraakt worden door dit ongelijke speelveld tot die tijd beperkt worden. Daarnaast dient het net op zee op een alternatieve manier bekostigd te worden om de toekomstige stijging van de nettarieven te beperken.
Belemmerende tendercriteria
Om een tender voor de ontwikkeling van een windpark op zee te winnen, dienen de projectontwikkelaars aan bepaalde tendercriteria te voldoen die worden opgesteld door de RVO en het ministerie. De huidige tendercriteria houden voornamelijk rekening met de wensen van ontwikkelaars en netbeheerders door bijvoorbeeld extra punten toe te kennen voor het creëren van extra vraag of door bepaalde afnamelocaties te bevoordelen. Deze barrières zorgen ervoor dat bestaande afnemers minder kans hebben om wind op zee te contracteren en daarmee hun elektriciteitsverbruik te verduurzamen. In de brief doet VEMW een aantal suggesties over hoe de elektriciteit uit wind op zee kan bijdragen aan de elektrificatie en verduurzaming van bestaande afnemers, bijvoorbeeld door een criterium in te voeren dat afzet binnen Nederland garandeert of een verplichting op te nemen om afnamecontracten af te sluiten met bepaalde groepen afnemers.
In onze Kennisbank kunt u de brief die wij gestuurd hebben aan de Tweede Kamercommissie voor KGG downloaden.