Op 22 november jl. vormde het Wereldmuseum in Rotterdam het decor voor een zogenaamde Real Talk-sessie van Coca-Cola over water. Sinds een aantal jaren organiseert het bedrijf deze bijeenkomsten. Centraal staat het voeren van gesprekken en discussies met experts, overheden, klanten, ngo’s en andere stakeholders over belangrijke maatschappelijk thema’s zoals voeding en gezondheid, diversiteit en milieuproblemen.
Divers gezelschap
Op vrijdag 22 november stond water dus centraal. Na een boeiende inleiding, verzorgd door Helga van Leur, ging, onder leiding van Aldith Hunkar, een divers gezelschap in gesprek over de wateruitdagingen waar we in Nederland mee te maken hebben. Het gezelschap bestond uit: Karlijn in ’t Veld (Country director, Coca-Cola Nederland), Geert Gabriëls (Tweede Kamerlid voor GL-PvdA), Marjolein Mens (Expert droogte & zoetwatervoorziening, Deltares), Ivo Südmeier (Landschapsarchitect, De Efteling) en Roy Tummers (Directeur Water, Koninklijke VEMW). De bijeenkomst was via internet te volgen.
Waterbeschikbaarheid cruciaal
De beschikbaarheid van water van goede kwaliteit is voor een bedrijf als Coca-Cola cruciaal. Frisdrank bestaat namelijk voor circa 90 procent uit water. Het bedrijf heeft zich in de afgelopen jaren flink ingespannen om het watergebruik in de fabriek in Dongen te reduceren en te verduurzamen door bijvoorbeeld hergebruik van water. Het bedrijf kreeg daarvoor in 2021 een internationaal gerenommeerde erkenning van de Alliance for Waterstewardship. Daarnaast werkt Coca‑Cola aan het instandhouden van een goede waterbalans in de stroomgebieden waar het bedrijf water gebruikt. Doel daarbij is het volledig aanvullen van watervoorraden met een hoeveelheid die gelijk is aan het totale waterverbruik.
Grote uitdagingen
Tijdens de bijeenkomst werd duidelijk dat alle partijen van mening zijn dat de uitdagingen op het gebied van water groot zijn: de druk op de waterbeschikbaarheid neemt toe en ook de kwaliteit van onze waterlichamen is nog lang niet overal op orde. Hoewel de deelnemers een verschillende achtergrond hebben en daardoor op verschillende manieren naar de problemen kijken, was iedereen het erover eens dat de opgaven zo belangrijk en complex zijn, dat ze alleen in gezamenlijkheid kunnen worden aangepakt. Uiteraard heeft iedereen daarbij zijn eigen rol en verantwoordelijkheid. Niks doen is in elk geval geen optie meer. Gelukkig zijn niet alleen de opgaven groter geworden; ook het waterbewustzijn is bij alle partijen toegenomen. Daardoor worden er steeds meer initiatieven genomen die leiden tot een robuuster waterbeheer en een duurzamer gebruik. Maar er moeten de komende jaren nog een paar flinke scheppen bij!
Bron: VEMW