Terug naar nieuws

Netcongestie remt nu ook transitie en economie in Rijnmond

Elektriciteit Netwerken, Levering6 november 2024Jacques van de Worp
Elektriciteitsnetwerken.jpg

Regionaal netbeheerder Stedin meldt dat de elektriciteitsnetten die zij beheert in de regio Rijnmond de maximum capaciteit hebben bereikt. De regio kent nogal wat grootverbruikers van elektriciteit. Zij worden voorlopig op een wachtlijst geplaatst. Netcongestie is nu in vrijwel het gehele land een gegeven, waar netgebruikers rekening mee moeten houden. Volgens Stedin tot 2029, maar meer waarschijnlijk is dat netcongestie in Nederland tot zeker 2035 een gegeven is.

Elektrificatie

Volgens Stedin is er sprake van een sterk groeiende stroomvraag, door een toename van warmtepompen, elektrisch vervoer, en de gebouwde omgeving. Ook in de industrie vindt elektrificatie plaats van de warmtevraag om de broeikasgasemissies te reduceren.

Stedin is een onderzoek gestart om vast te stellen hoe de netcongestie het meest doeltreffend op te kunnen lossen. Bijvoorbeeld door flexibel om te gaan met de  bestaande netcapaciteit. Naar verwachting zal het onderzoek 6 tot 12 maanden duren. Eerder dit jaar kondigde de provincie Zuid-Holland aan fors te gaan investeren in de elektriciteitsvoorziening.

Grootverbruikers

Grootverbruikers (aansluiting groter dan 3 x 80 Ampère) die verzwaring van hun aansluiting of een nieuwe aansluiting willen om hun warmtevraag te kunnen elektrificeren door inpassing van bijvoorbeeld een e-boiler of industriële warmtepomp, zullen geduld moeten hebben. Zij worden gedurende het onderzoek van Stedin op een wachtlijst geplaatst.

Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “Het beeld ten aanzien van filevorming op de elektriciteitsnetten begint dramatische vormen aan te nemen. Het remt niet alleen de energietransitie, maar ook de economische ontwikkelingen. En dat is niet binnen één jaar opgelost, want dan ligt er alleen nog maar een onderzoeksrapport. Maar ook wanneer een nieuwe elektriciteitskabel is getrokken, bijvoorbeeld in 2026, 2027 of 2028, heeft een aangeslotene niet altijd de benodigde extra stroom. In typische gevallen zien wij – volgens de huidige prognoses - nogal eens 2031 of 2032 als datum verschijnen dat elektriciteit geleverd wordt, bijvoorbeeld omdat landelijk netbeheerder TenneT eerst een transformatorstation moet uitbreiden om de stroom bij de regionale netbeheerder te krijgen. Bedrijven kunnen met dit soort termijnen zonder harde toezeggingen geen investeringsbeslissingen nemen. Gisteren werd nog bekend dat het Britse olie- en gasbedrijf BP van plan is om alle 310 tankstations en 65 locaties voor elektrisch laden in Nederland te verkopen omdat de investeringen die nodig zijn voor groei in de relatief kleine Nederlandse markt te hoog zijn en de onzekerheden te groot, bijvoorbeeld als het gaat om de realisatie van elektrische laadpaal infrastructuur.”