Vattenfall event: Infrastructuur dreigende spelbreker voor klimaatdoelen industrie
Er is te weinig ruimte voor de industrie om haar emissies te verminderen. Elektrificatie en indirecte elektrificatie (groene waterstof productie) zijn de meest directe technieken voor de industrie om haar CO2-uitstoot te verlagen. Aldus energiebedrijf Vattenfall, dat zijn strategie baseert op het leveren van koolstofneutrale energie aan de industrie. Maar door het gebrek aan infrastructuur en de hoge elektriciteitskosten, heeft de industrie beperkte opties om door te gaan met hun verduurzamingsplannen. Dat bleek tijdens een bijeenkomst over de verduurzaming van de industrie, georganiseerd door Vattenfall. VEMW directeur Hans Grünfeld, die als gastspreker optrad, wees op de urgentie en de mogelijkheden om infrastructurele en andere belemmeringen voor de industrietransitie weg te nemen.
CO2-uitstoot
De industrie staat voor een aanzienlijke klimaatuitdaging, met een reductiedoelstelling van 57,3 Mton in 2030. Dit komt neer op een vermindering van 67% ten opzichte van 1990. Tot nu toe heeft de industrie een aanzienlijk deel van deze reductieopgave gerealiseerd (33 Mton in 2021), maar er resteert nog een opgave van 24 Mton tot 2030. Uit de meest recente cijfers van de NEa blijkt dat de CO2-efficiëntie van bedrijven die onder het EU ETS vallen, in de periode 2021-2023 met 3,2% is afgenomen. Dit betekent dat er meer CO2 wordt uitgestoten per eenheid van een geproduceerd product. In combinatie met de daling van de totale uitstoot van de industrie is dit een sterk maar ook zorgelijk signaal dat wijst op industriële krimp.
Kansen
Om de industrie te verduurzamen, is volgens energiebedrijf Vattenfall infrastructuur nodig voor de levering van CO2-arme energiedragers zoals elektriciteit en waterstof. Voor elektriciteit zijn er echter veel uitdagingen, waaronder het beperkte aanbod van hernieuwbare elektriciteit en congestie op het netwerk. Wat waterstof betreft, hoewel er al een markt voor grijze waterstof bestaat, is de beschikbare pijpleidinginfrastructuur beperkt tot een paar partijen. De grootschalige uitrol van waterstof met een lage CO2-voetafdruk vereist een strategische ontwikkeling van infrastructuur. In deze context is het van groot belang om vraag en aanbod van deze energiedragers op elkaar af te stemmen. Duidelijkheid over waar de vraag zich bevindt, zal helpen bij het ontwikkelen van projecten die aan deze vraag kunnen voldoen.
Hans Grünfeld, algemeen directeur VEMW: “De industrie staat onder druk, niet alleen om haar CO2-uitstoot te verminderen, maar ook vanwege het geringe handelingsperspectief dat dit mogelijk moet maken. Hoge elektriciteitsnetkosten en congestie op het net zijn slechts twee factoren die de industrietransitie belemmeren. Daarnaast blijkt uit onderzoek van RVO dat er ook financiële, regulatoire en andere obstakels zijn die het behalen van de klimaatdoelen in de weg zitten. Het is essentieel dat we nu alles uit de kast halen om te voorkomen dat de industrietransitie en daarmee ook de verduurzaming van de samenleving tot stilstand komt. Samenwerken met alle betrokkenen, waaronder de verschillende partijen in de energiewaardeketen, is essentieel om ervoor te zorgen dat de industrie haar concurrentiepositie kan behouden en tegelijkertijd haar CO2-doelstellingen kan realiseren.”