Terug naar nieuws

Grote belangstelling voor verduurzaming op Industrial Heat and Power beurs Den Bosch

Elektriciteit Gassen Klimaat Besparing, Emissie, Vergunning16 oktober 2024Jacques van de Worp
Logo Industrial Heat & Power 2024

In Den Bosch vindt deze week weer de Industrial Heat and Power beurs plaats. ook dit jaar is VEMW weer in samenwerking met het NPVI actief in sessies over onder meer energiebesparing, elektrificatie, netcongestie en CSRD-verplichtingen. De beurs duurt nog tot en met donderdag 17 oktober.

Urgentie

Steeds meer bedrijven en instellingen voelen de urgentie om maatregelen te nemen om de koolstof voetafdruk te verkleinen, de kosten voor energie en emissies te verlagen en te voldoen aan steeds stringentere verplichtingen en vergunningseisen. Dat was ook gisteren te zien bij de openingssessies van de Industrial Heat and Power beurs (IHP) in de Brabanthallen in Den Bosch. Het blijkt ook uit de cijfers die beschikbaar zijn gesteld over de energiebesparingsplicht en de enorme wachtlijsten voor verzwaring van bestaande - en van nieuwe - elektriciteitsaansluitingen. Netcongestie is inmiddels een gegeven dat het handelingsperspectief van energiegebruikers ernstig verkleint. De urgentie om maatregelen te nemen wordt daar echter niet minder om, omdat de directe en indirecte energie- en klimaatkosten verder stijgen en ook de volatiliteit van elektriciteitsprijzen zal toenemen. En dat is een extra reden voor bedrijven en instellingen om zich goed te laten informeren over mogelijke maatregelen, implementatie, compliancy-verplichtingen (CSRD), en dergelijke.

Informatiesessies

IHP is een beurs. Naast de mogelijkheid om op de beursvloer in contact te komen met apparatenbouwers, installateurs en adviseurs worden er ook informatiesessies gehouden, waarvan een aantal georganiseerd door het Nationaal Programma Verduurzaming Industrie (NPVI). VEMW is een van de partijen die het inhoudelijke programma vorm geeft over onder meer energiebesparing, elektrificatie, waterstof, netcongestie en compliancy (CSRD). Dit jaar blijkt de belangstelling hiervoor fors gegroeid ten opzicht van voorgaande jaren. Dat geeft aan dat de belemmeringen die er zijn om concrete  verduurzamingsstappen te nemen, bedrijven er niet van weerhoudt om zich goed te laten informeren over juist de mogelijkheden die er wel zijn. Voorbeeld: netcongestie is een probleem dat de elektrificatie ernstig hindert. Energiebesparing gebeurt achter de meter en vereist geen verzwaring. Becijferd is dat om tot het net zero emissiedoel in 2050 te komen, energiebesparing tot zo'n 35 procent kan bijdragen. Dat geldt uiteraard niet voor ieder bedrijf en ieder proces, maar biedt wel perspectief om te onderzoeken.

De IHP-beurs wordt gehouden in de Brabanthallen in Den Bosch. Inschrijven kan via VEMW en IHP.