Terug naar nieuws

Flexibiliteit als hoeksteen van een toekomstbestendig elektriciteitsgebruik!?

Elektriciteit Netwerken, Prijzen en tarieven16 oktober 2024Matthieu van den Beld
IHP Matthieu in panel 2024

Van 15 tot en met 17 oktober 2024 vindt in Den Bosch de Industrial Heat & Power beurs plaats. VEMW is dit jaar ook weer op de beurs actief vanuit het NPVI en neemt deel in verschillende sessies en paneldiscussies. Onze beleidsadviseur Matthieu van den Beld maakte deel uit van het panel over flexibel en efficiënt elektriciteitsgebruik in tijden van netcongestie en stijgende kosten. De boodschap was duidelijk: ook bedrijven zullen zelf actie moeten ondernemen om de netcongestie en stijgende kosten te beteugelen.

Problemen voor bedrijven

Bij de paneldiscussie waren naast VEMW ook vertegenwoordigers van de overheid, energiebedrijven en netbeheerders aanwezig. Uit de discussie bleek dat netcongestie de komende tijd niet opgelost zal worden en ook in de toekomst zal transportcapaciteit waarschijnlijk nog schaars blijven. Waar in het verleden ongeveer 1/6e van de energiebehoefte uit elektriciteit kwam zal dit in de toekomst stijgen naar 2/3e van de totale energiebehoefte, oftewel een verviervoudiging. Naast verzwaren van het net, is er ook een grote rol voor slimmere benutting van het net. Dit kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld door inzet van flexibiliteit, lokale opwek of een combinatie daarvan.

Stijgende kosten zijn, naast beperkte transportcapaciteit, een groot probleem voor elektriciteitsgebruikers. Het gaat hierbij zowel om de steeds variabelere kostprijs van elektriciteit als gevolg van het intermitterende aanbod als de stijgende nettarieven. Uit het publiek bleek ook dat de stijgende kosten tot grote zorgen leiden onder elektriciteitsgebruikers.

Opties voor elektriciteitsgebruikers

Hoewel vanuit overheid, netbeheerders en stakeholders hard gewerkt wordt aan oplossingen is het van groot belang dat bedrijven zelf actie ondernemen om de toekomstige problemen voor te zijn. Het kan voordelig zijn om met buurbedrijven om de tafel te gaan om te onderzoeken wat mogelijkheden zijn om gezamenlijk initiatieven te ondernemen om verbruik af te stemmen en wellicht samen te investeren in opslagmogelijkheden. Desalniettemin is het voor de toekomst cruciaal dat bedrijven bij hun elektrificatie ook denken aan het inbouwen van flexibiliteit en buffering achter de meter. Hierdoor kunnen kosten gedrukt worden door tijdens momenten met hoge elektriciteitsprijzen door intermitterende opwek niet af te nemen. Daarnaast geeft deze flexibiliteit de mogelijkheid om alternatieve transportovereenkomsten af te sluiten met de netbeheerder om ook de nettarieven te drukken.

Door proactief te handelen en te investeren in flexibiliteit zijn bedrijven minder afhankelijk van beleid en de netbeheerder en kunnen ze een toekomstbestendige energiehuishouding ontwikkelen. In een tijd waarin veel onduidelijk is over toekomstige transportcapaciteit en energiekosten is het zeer belangrijk om tijdens elektrificatie een zekere mate van onafhankelijkheid en zelfvoorzienendheid in te bouwen. Dat kan ondermeer door peakshaving, energiebesparing en opslag van energie.

Dat doet overigens niks af aan het feit dat de realisatie van nieuwe netcapaciteit en het beheersen van de enorme kostenstijgingen met prioriteit aangepakt moeten worden.