Terug naar nieuws

Afbouw vrijstelling energiebelasting raakt cluster 6 voedingsmiddelen- en papier- en kartonbedrijven

Impactanalyse leidt niet tot herziening fiscale maatregel

Elektriciteit Belastingen8 oktober 2024Jacques van de Worp

Een impactanalyse van Trinomics en Blueterra m.b.t. het voornemen van het kabinet om de vrijstelling Energiebelasting af te bouwen leidt tot de conclusie dat de maatregel niet aangepast hoeft te worden. De impact op de leveringszekerheid van elektriciteit is volgens de onderzoekers beperkt, en de extra kosten voor de industrie zijn gering. Volgens VEMW raakt de maatregel met name cluster 6 bedrijven in de voedingsmiddelen- en papier- en kartonsector. Deze en andere bedrijven worden opnieuw getroffen door een lastenverzwaring terwijl hun handelingsperspectief om te verduurzamen ernstig ingeperkt wordt door voortdurende netcongestie.

Leveringszekerheid

Trinomics en Blueterra hebben in opdracht van het ministerie van Financiën onderzocht of de afbouw vrijstelling Energiebelasting maatregel een bijdrage levert aan de elektriciteit voorzieningszekerheid en netcongestie. Conclusie: de directe impact op netcongestie is beperkt en er is geen significante impact op de leveringszekerheid en netbalancering tot en met 2030. Wel kan er een bijdrage zijn in congestiemanagement op basis van de lokale netsituatie.

Afbouw vrijstelling

De onderzoekers concluderen dat de afbouwmaatregel– zeker tot 2030 - geen significante afname van het opgestelde WKK-vermogen zal betekenen, wel van het aantal draaiuren. Ze erkennen wel dat bedrijven met een WKK slechts beperkt in staat zullen zijn om de lastenstijging van 330 mln euro in 2030 te dempen, hetgeen hun concurrentiepositie verslechtert. Bedrijven hebben de komende jaren maar weinig reële alternatieven voor emissiereductie, waardoor de aan de maatregel onderliggende ‘politieke realiteit’ die gebiedt de steun aan fossiele brandstoffen sterk te verminderen niet het hoofd wordt gebogen. De onderzoekers becijferen dat de maatregel de jaarlijkse emissies slechts reduceert met 0,40 Mton, waarvan 0,06 Mton in de industrie.

Geen heroverweging

Het kabinet ziet in de resultaten van de impactanalyse, die door een motie Heijnen (BBB) c.s. in de Senaat is uitgevoerd, géén aanleiding om de maatregel te heroverwegen. De inputvrijstelling Energiebelasting voor gebruik van aardgas bij elektriciteitsopwekking wordt daarmee stapsgewijs beperkt tussen 2025 en 2030. Vanaf 2030 wordt de aardgasinput alleen nog volledig vrijgesteld bij een elektrisch rendement van meer dan 60 procent. Bij een lager elektrisch rendement wordt de aardgas input vrijgesteld naar rato van de output elektriciteit.

Lastenverzwaring

Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “door de afbouw van de vrijstelling Energiebelasting voor WKK worden met name cluster 6 bedrijven in de voedingsmiddelen- en papier- en kartonsector geconfronteerd met opnieuw een lastenverzwaring. Naast de afbouw vrijstelling zullen zij extra geraakt worden door een verschuiving van belasting van elektriciteit naar aardgas, waarbij met name de middelste schijven fors meer moeten betalen. De belasting op elektriciteit stijgt veel minder, maar door onder meer netcongestie hebben de bedrijven de komende jaren geen reëel alternatief om hun energiegebruik te verduurzamen. Voor de bedrijven in de staal- en chemiesector bestaat er daarnaast onduidelijkheid over de belasting op productiegassen die benut worden voor de elektriciteitsproductie.”