Bedrijven die in de ogen van drinkwaterbedrijf Vitens teveel drinkwater gebruiken, worden daarvoor in de toekomst mogelijk bestraft. Het bedrijf onderzoekt of het vanaf 2025 hogere tarieven kan invoeren voor ‘grootgebruikers’. Vitens wil met een verspillingstarief extra geld ophalen om te investeren in de drinkwatervoorziening. Ook denkt Vitens dat met een extra tarief bij “hoog gebruik” een toekomstig drinkwatertekort kan worden voorkomen. De plannen van Vitens hebben niet alleen gevolgen voor industriële bedrijven; ook andere organisaties die in de ogen van Vitens ‘te veel’ drinkwater afnemen worden erdoor geraakt.
Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing
Het is uiterst merkwaardig dat Vitens met dit plan naar buiten komt net nadat de inkt van het Nationale Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing (NPvA) is opgedroogd. Daarin hebben drinkwaterbedrijven én watergebruikers met elkaar afgesproken om het gebruik van drinkwater uiterlijk in 2035 met 20% te reduceren. De partijen zijn ook overeengekomen om die maatregelen te nemen die het grootste besparingspotentieel hebben. Directeur Water Roy Tummers van VEMW: “Het ‘verspillingstarief’ van Vitens staat haaks op de afspraken die we met elkaar gemaakt hebben. Centraal in het NPvA staan maatregelen waarvan partijen gezamenlijk vinden dat ze effect zullen hebben. Het bestraffen van bedrijven is wat ons betreft niet zo’n maatregel”.
Beprijzing
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doet momenteel onderzoek naar de effecten van ‘beprijzing’ ofwel hogere waterprijzen en -belastingen op het watergebruik. Tijdens het laatste Kamerdebat over water heeft de minister toegezegd dat het rapport in november naar de Kamer wordt gestuurd. Tummers: “Vitens heeft kennelijk besloten om niet te wachten op dit onderzoek en zijn eigen koers te varen. Ook dat vinden wij curieus”. In het verleden heeft onderzoek al aangetoond dat drinkwater een lage prijselasticiteit heeft. Ofwel: een prijsverandering zal niet leiden tot grote effecten op de vraag. In het afgelopen Kamerdebat onderstreepte de minister van I&W dit nog eens. Tummers vervolgt: “Het verspillingstarief zal volgens ons niet leiden tot significante waterbesparingen. Wel zou je bedrijven in de verleiding kunnen brengen om op zoek te gaan naar andere schaarse bronnen zoals grondwater. Dat moeten we volgens mij niet willen”
Leveringsplicht en zorgplicht
Vitens stelt dat er ruimte is om met verschillende tarieven voor huishoudelijk en niet-huishoudelijk drinkwatergebruik te werken. Dat is volgens Roy Tummers nog helemaal geen uitgemaakte zaak: “Er loopt momenteel een discussie over hoe we in Nederland aankijken tegen de leveringsplicht en de zorgplicht met betrekking tot drinkwater. Dat gaat bijvoorbeeld over de vraag of de drinkwatervoorziening er is voor huishoudens én voor zakelijke gebruikers die het nodig hebben. VEMW vindt, mét de vereniging van waterbedrijven in Nederland (VEWIN), dat deze vraag met ja moet worden beantwoord. In dat geval is het nog maar zeer de vraag of de ruimte die Vitens opeist er is. Vitens bevindt zich volgens ons op glad ijs”.
Bron: AD