De Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft vandaag middels een persbericht bekend gemaakt dat er gewerkt wordt aan een invoedingstarief voor producenten van elektriciteit. Op dit moment worden de netkosten die de netbeheerders maken via de tarieven slechts door afnemers betaald. Vanuit kostenreflectiviteit en het eerlijk verdelen van de kosten is de ACM van mening dat ook invoeders moeten bijdragen aan de bekostiging van de steeds verder stijgende netkosten. In 2025 verwacht de ACM een ontwerpbesluit te publiceren. VEMW benadrukt de noodzaak van een zorgvuldige aanpak om negatieve effecten van een invoedingstarief te vermijden.
Achtergrond
Vanuit het Landelijk Actieprogramma Netcongestie (LAN) begon de ACM in 2023 met het onderzoeken van een potentieel invoedingstarief voor elektriciteit. Voor gas bestaat een invoedingstarief al. De kosten bij gas zijn via een 60/40 verdeling verdeeld over respectievelijk afnemers en invoeders. Om de nut en noodzaak van een invoedingstarief voor elektriciteit vast te stellen heeft de ACM verschillende gesprekken gevoerd met stakeholders, waaronder VEMW, en toezichthouders uit andere landen.
CE Delft rapport
Naar aanleiding van de gesprekken is de ACM tot een selectie van een aantal verschillende tariefstructuren gekomen. Aan CE Delft is gevraagd om de impact en gevolgen van deze tariefstructuren te onderzoeken en te beoordelen. Hierbij is gekeken naar de invloed op de toekomstige energiemix, de concurrentiepositie van invoeders, de belasting van het net en de gevolgen voor de kosten van de afnemers. CE Delft concludeert dat een invoedingstarief de kostenreflectiviteit van de tarieven verbetert en in beperkte mate het net kan ontlasten. Op de totale energiekosten voor afnemers heeft het invoedingstarief ook in beperkte mate invloed en kan het in bepaalde gevallen leiden tot een lichte stijging of daling van de kosten.
Zorgvuldigheid cruciaal
Algemeen Directeur Hans Grünfeld van VEMW: “Het is goed om te zien dat de ACM stappen onderneemt om de nettarieven kostenreflectiever te maken en daarmee een eerlijkere verdeling van de netkosten nastreeft. Het is wel van cruciaal belang dat dit zeer zorgvuldig gebeurt. Een invoedingstarief moet niet leiden tot een stijging in de totale energiekosten van afnemers. Een dergelijke stijging zou zeer problematisch zijn gezien de huidige hoge energiekosten die afnemers ervaren. Een dergelijke stijging zou als gevolg kunnen hebben dat elektrificatie stokt.”
Grünfeld vervolgt: “Daarnaast zien we dat WKK’s een steeds belangrijkere rol spelen in congestiemanagement. Een invoedingstarief moet zorgen dat deze installaties niet de prikkel verliezen om in te voeden wanneer dat wenselijk is doordat de totale kosten van invoeding te hoog zijn. VEMW pleit dan ook voor een tariefstructuur die ervoor zorgt dat invoeders de juiste prikkels ervaren, de kosten van afnemers dalen en de energietransitie niet belemmert.”
In onze Kennisbank vindt u het rapport van CE Delft.