Biedt Europees document voldoende duidelijkheid over koolstofarme waterstof?
Europese Commissie publiceert Gedelegeerde Handeling ter consultatie
De Europese Commissie (EC) heeft in 2023 met de publicatie van de RFNBO-verplichting in de Renewable Energy Directive III (REDIII) een duidelijk signaal gegeven over de toekomst van groene, koolstofvrije, waterstof. Voor koolstofarme waterstof is er echter geen duidelijkheid gecreëerd. De gepubliceerde Gedelegeerde Handeling moet hier verandering in brengen.
Gedelegeerde Handeling
De EC publiceerde op 27 september, net voor het einde van het huidige mandaat, de concept Gedelegeerde Handeling over de certificering van low carbon fuels, oftewel koolstofarme brandstoffen waaronder koolstofarme waterstof. Essentieel hierin is de methodologie voor het berekenen van de totale uitstoot van broeikasgassen gedurende de volledige levenscyclus van een koolstofarme brandstof. Belanghebbenden hebben vier weken om te reageren op de conceptversie.
Doelmatig?
De EC heeft in 2023 een duidelijk doel gesteld voor koolstofvrije waterstof. Maar liefst 42% van de geconsumeerde waterstof in de industrie moet in 2030 RFNBO-waterstof zijn, in 2035 zelfs 60%. Een dergelijk doel bestaat niet voor koolstofarme waterstof. Dit verschil in beleid heeft een duidelijke uitkomst. Blauwe waterstofprojecten van bijvoorbeeld Equinor (pijpleiding van Noorwegen naar Duitsland) en Shell (waterstofproductie) zijn kortgeleden geannuleerd omdat er teveel onzekerheid bestaat om een investeringsbeslissing te kunnen nemen. Op mondiale schaal blijkt dat de investeringen en projecten voor de productie van koolstofvrije waterstof aanzienlijk groter zijn dan die voor koolstofarme waterstof.
Te laat?
"Het is goed dat de Europese Commissie de Gedelegeerde Handeling nu consulteert bij stakeholders, maar het is duidelijk dat de publicatie te laat is," aldus Hans Grünfeld, algemeen directeur van VEMW. "Projecten voornemens wereldwijd tonen aan dat er een basis is voor een waterstofmarkt. Hoewel het positief is dat er veel geïnvesteerd wordt in koolstofvrije waterstof, kan juist koolstofarme waterstof een cruciale rol spelen in de transitie, zéker in de beginfase van de transitie. Koolstofvrije waterstof is op dit moment vaak nog te duur en er bestaat nog geen goed functionerende waterstofmarkt. Bekende methodes voor koolstofarme waterstof, zoals met SMR en CCS, zijn kostenefficiënter. De markt zal uiteindelijk een combinatie van koolstofarme en koolstofvrije waterstof bevatten. Het is daarom goed dat er nu meer duidelijkheid komt voor koolstofarme waterstof, maar het is helder dat de EC veel eerder perspectief had moeten bieden aan bedrijven omtrent koolstofarme waterstof.”
Bron: Europese Commissie