Terug naar nieuws

Yara Sluiskil zet met circulaire aanpak nieuwe stap in verduurzaming van het watergebruik

Waterstof Industriewater Kwaliteit26 september 2024Roy Tummers
Plant Yara

Yara zet een nieuwe stap op het gebied van de verduurzaming van de plant in Sluiskil. Op woensdag 25 september heeft het bedrijf een nieuwe deminwaterstraat officieel geopend. Deze investering biedt Yara Sluiskil meer flexibiliteit en capaciteit. Bovendien kan er meer water worden gerecycled, vermindert de stikstoflozing op het Kanaal van Gent naar Terneuzen worden de reststromen weer gebruikt om meststoffen te maken.

Productiecapaciteit uitgebreid

Evides Industriewater heeft de nieuwe installatie samen met Yara ontworpen, gebouwd en gefinancierd. Het waterbedrijf neemt ook de bedrijfsvoering van de deminwaterstraat voor zijn rekening. Met de opening van de nieuwe straat is de productiecapaciteit van de demiwaterfabriek uitgebreid. Daardoor kan er meer proceswater worden hergebruikt. Dat heeft weer tot gevolg dat er minder stikstof wordt geloosd in het oppervlaktewater. De stikstof wordt nu niet meer geloosd maar aangewend voor de productie van meststoffen.

Bijdrage aan maatwerkaanpak

Water is cruciaal voor Yara, onder andere voor de productie van waterstof. Het bedrijf wil in de toekomst al zijn benodigde waterstof uit water halen. Nu komt de helft uit water en de helft uit aardgas. Het project kan worden beschouwd als een mooi voorbeeld van een circulaire aanpak waarbij er minder stikstof wordt geloosd, meststoffen worden gemaakt en ook nog eens water wordt bespaard. Tot slot levert het project een bijdrage aan de maatwerkaanpak verduurzaming industrie. Doel daarvan is een versnelde vermindering van de CO2-uitstoot bij de top 20 grootste industriële CO2-uitstoters in Nederland.