Terug naar nieuws

Shell en TenneT sluiten aansluit- en transportovereenkomst voor aansluiting waterstoffabriek

Elektriciteit Klimaat Waterstof Aansluiting24 september 2024Jacques van de Worp

Met het tekenen van een aansluit- en transportovereenkomst met TenneT zet Shell een belangrijke stap in de verduurzaming van haar productie assets in de Rijnmond. De elektriciteitsaansluiting moet een 200 MW electrolyser van stroom voorzien om groene waterstof te produceren.

Groene waterstof

Op de Tweede Maasvlakte verrijst een 200 MW electrolyser van Shell. De ‘Holland Hydrogen 1’ gaat via 20 modules van ieder 20 MW groene waterstof leveren aan de fabrieken van Shell Energy and Chemicals Park Rotterdam (Pernis). De waterstof wordt getransporteerd door het eerste stuk van de backbone, het beoogde landelijke waterstof transportsysteem dat ontwikkeld en beheerd wordt door Gasunie-dochter HyNetwork Services (HNS). Om de electrolyser van groene stroom te kunnen voorzien heeft Shell met Eneco via de joint venture CrossWind het offshore windpark Hollandse Kust Noord gebouwd.

Tijdelijk

De komende jaren wordt de Holland Hydrogen 1 eerst via een tijdelijke aansluiting op het TenneT hoogspanningsstation Maasvlakte 380 kV aangesloten. Tijdelijk, omdat TenneT op de bestaande hoogspanningsstations onvoldoende ruimte heeft om de waterstoffabriek aan te sluiten. Nadat het nieuwe hoogspanningsstation Amaliahaven 380 kV – naar verwachting eind 2026 - is opgeleverd, krijgt Shell een definitieve en volledige aansluiting op het hoogspanningsnet. Op deze manier kan TenneT – met medewerking van Port of Rotterdam - aan de wens van Shell voldoen om tijdig een aansluiting te realiseren.

Oplossing

Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “we verwelkomen de creatieve oplossing die Shell, TenneT en Port of Rotterdam hebben gevonden om – onder voorwaarden - met een tijdelijke aansluiting te voorkómen dat dit belangrijke project voor de verduurzaming van de industrie in de Rotterdams haven wordt vertraagd.”

De belangrijkste voorwaarde is dat op een tijdelijk aan te leggen spanningsveld op hoogspanningsstation Maasvlakte 380kV de n-1 storingsreserve niet geldt en de aangeslotene accepteert dat ingeval van een storing zijn voorziening wordt afgeschakeld.