Terug naar nieuws

Nederlands pioniersbedrijf revolutioneert verwerking van reststromen

Gassen Waterstof 20 september 2024Ivonne Servin Balderas
SCW bezoek.jpg

Het VEMW-Team heeft een werkbezoek gebracht aan SCW Systems in Alkmaar. SCW maakt gebruik van superkritische watervergassing om hernieuwbare en circulaire gassen te produceren uit verschillende reststromen. Daarnaast heeft het bedrijf een Direct Air Capture (DAC) technologie ontwikkeld waarmee CO2 efficiënt uit de atmosfeer kan worden gehaald.

Verwerken (problematische) reststromen

Superkritische watervergassing is een proces waarbij water in een superkritische toestand wordt gebracht, de vierde fase van water naast de vloeibare, gasvormige of vaste fase. In deze staat krijgt water bijzondere eigenschappen: het kan alle (complexe) koolwaterstofverbindingen kraken en de anorganische stoffen zijn in deze waterfase niet oplosbaar. Daardoor is de technologie een geschikte methode om (natte) complexe organische stoffen af te breken.

In de eerste stap worden de reststromen met water onder superkritische omstandigheden gebracht, door deze mix op efficiënte wijze op druk en temperatuur te brengen. De organische stoffen in de reststromen worden omgezet in gassen zoals methaan, waterstof en CO2 en water. Na het ‘opwerken’ van dit gasmengsel kan het als groen gas direct in het hoge druk aardgasnet worden geïnjecteerd.

Toepassingen

Biogene organische reststromen zoals zuiveringsslib, zijn bronnen waaruit groen gas kan worden geproduceerd. Een groot voordeel van de SCW-technologie is dat het ook niet-biogene reststromen - zoals microplastics, medicijnresten, industriële bijproducten of microverontreinigingen - kan verwerken. Dit ‘circulaire’ gas kan vervolgens weer als grondstof door de industrie worden ingezet om nieuwe producten van te maken.

Uitdagingen

Het opschalen van nieuwe technologieën zoals superkritische watervergassing brengt aanzienlijke technische en financiële uitdagingen met zich mee. Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “We zijn zeer onder de indruk van de ambitie en de mogelijkheden die de technologie van SCW biedt voor de verduurzaming van onze samenleving en de bevordering van circulariteit. Wij wensen SCW Systems veel succes in de toekomst.”