Op weg naar duurzame staalproductie
Tata Steel Nederland verwelkomt de VEMW Taakgroep Elektriciteit op locatie
Afgelopen dinsdag 17 september kwam de Taakgroep Elektriciteit van VEMW bijeen bij Tata Steel Nederland. Naast de gebruikelijke vergadering van de Taakgroep presenteerde Tata Steel hun verduurzamingsplannen, die als doel hebben om in 2045 CO2-neutraal te zijn. De Taakgroep kreeg na de vergadering en presentatie een rondleiding over het terrein van Tata Steel Nederland, inclusief een bezoek aan de indrukwekkende warmbandwalserij.
Taakgroep Elektriciteit
In de Taakgroep Elektriciteit komen VEMW-leden bijeen om over ontwikkelingen op het gebied van de elektriciteitsvoorziening te spreken. In de periodieke vergaderingen worden onderwerpen besproken en gepresenteerd, variërend van het functioneren van de elektriciteitsmarkt tot de regels voor toegang tot en gebruik van elektriciteitsnetten. VEMW informeert haar leden over lopende ontwikkelingen in wet- en regelgeving en in de waardeketen en de leden helpen VEMW bij het bepalen van posities voor belangenbehartiging. Naast digitale bijeenkomsten en fysieke bijeenkomsten op het VEMW-kantoor, komt de Taakgroep ook eens per jaar samen bij een lidbedrijf om in de praktijk te zien hoe het desbetreffende lid met elektriciteit omgaat en inspiratie op te doen.
Verduurzamingsplannen Tata Steel Nederland
Deze keer kwam de Taakgroep bijeen bij Tata Steel Nederland. Wat Tata Steel bijzonder maakt is het integrale productieproces waarbij van ruwe grondstoffen als ijzererts en kolen een op maat gemaakt eindproduct van hoge kwaliteit gemaakt wordt. Op dit moment produceert Tata Steel hun staal door met behulp van kolen ijzererts tot ijzer te verwerken en dit later tot staal te maken. Bij dit proces komen gassen vrij die naar een gascentrale vervoerd worden om elektriciteit op te wekken. Dit proces dekt de elektriciteitsbehoefte van Tata Steel.
Op relatief korte termijn zal Tata Steel het gebruik van kolen uitfaseren. Door nieuwe installaties met moderne technologieën te plaatsen kunnen de kolen vervangen worden door aardgas en later door waterstof. De overstap naar aardgas zal de CO2 emissie van Tata Steel al sterk verminderen. Wanneer de waterstofmarkt functioneert zal ook de laatste stap naar waterstof gemaakt kunnen worden.
Met deze plannen is het doel van 40% CO2 emissiereductie in 2030 en 100% emissiereductie in 2045 voor Tata Steel in zicht. Gezien de grote hoeveelheid staal die gemiddeld door elke Nederlander dagelijks gebruikt wordt, 1 kilogram, is het ook maatschappelijk belangrijk dat Tata Steel in staat is deze transitie te maken.
Toekomstperspectief Nederlandse Industrie
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “Het is fijn om te zien dat Tata Steel, onderdeel van de essentiële industrie van Nederland, grote en concrete stappen zet richting verduurzaming. Verduurzaming van een integraal productieproces zoals dat van Tata Steel is geen gemakkelijke opgave. De routekaart die het bedrijf nu opgesteld heeft stelt ze in staat om te verduurzamen zonder de productie volledig te moeten stopzetten.”
Grünfeld vervolgt: “Om de plannen uit te voeren is het voor bedrijven als Tata Steel van cruciaal belang dat er zekerheid komt over regelgeving, energiekosten en levering. Ook een gelijk speelveld qua kosten is een absolute voorwaarde voor een commercieel bedrijf op een internationale markt. Zonder deze zekerheden is het voor bedrijven moeilijk om te beoordelen of hun duurzame investeringen zullen lonen. Tata Steel is voor hun laatste verduurzamingsstap bijvoorbeeld afhankelijk van de beschikbaarheid van voldoende duurzame waterstof.”