Miljoenennota zet bedrijven in Nederland ondanks ambities verder op achterstand
Ambities kabinet m.b.t. de energievoorziening wel op papier maar niet in praktijk
Het Kabinet Schoof heeft mooie ambities neergezet in haar regeerprogramma, met aandacht voor de concurrentiepositie en vergroening van de industrie en noodzakelijke oplossingen voor de problemen in de energievoorziening. Helaas is er een kloof zichtbaar tussen het programma en de praktijk, waarbij de Miljoenennota niet direct een bijdrage is om die kloof te dichten.
Ambitie
Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “Het kabinet besteedt in haar regeerprogramma ruime aandacht aan de ‘grote en urgente opgave om te zorgen voor een betaalbare en zekere energievoorziening’. Met onder meer de beteugeling van congestie op de elektriciteitsnetten én van de enorme stijging van netkosten. Met herstel van een gelijk Europees speelveld, waarbij de nationale kostenstapeling voor energiegrootverbruikers gestopt moet worden."
Kostenverhoging
Grünfeld vervolgt: "Tot zover het goede nieuws. De adressering van de grote en urgente uitdagingen die de energievoorziening in Nederland heeft dringend een doorvertaling nodig naar concrete bijdragen die de energiegebruikers een perspectief bieden om te investeren, innoveren en concurreren. Helaas moeten we uit de Miljoenennota opmaken dat juist de grootverbruikers die hun energiebehoefte hebben geëlektrificeerd of willen elektrificeren een stijging van 70 procent van de Energiebelasting voor hun kiezen krijgen. Gasverbruikers in de schijven 3 (+41%), 4 (+58%) en 5 (+10%) gaan ook meer Energiebelasting betalen. Een verdere verhoging van de nationale kostenstapeling voor bedrijven. Een kostenverhoging bovendien zonder handelingsperspectief omdat - toegang tot - een alternatieve duurzame energiedrager ontbreekt. En dan worden aanpassingen van nationale regelingen waaronder de Indirecte Kostencompensatie (IKC) en de Volumecorrectieregeling (VCR) ook nog eens vooruitgeschoven naar volgend jaar.”
Groene groei
Grünfeld tot slot: “Een ander punt van zorg is dat het kabinet stelt groene groei te creëren door vernieuwing, (vak)kennis en innovatie aan te jagen. Wat we zien gebeuren is dat de randvoorwaarden met forse bezuinigingen niet zijn gecreëerd in de kennis en innovatie portefeuilles. Zo is in het regeerprogramma het budget voor de ontwikkeling van batterijen en groene waterstof verlaagd met €1,2 miljard, naast toepassing van een korting van €1 miljard op de prijsrisicobuffer van de SDE++. Tot slot: het kabinet heeft gelukkig ook aandacht voor energiebesparing. Echter, naast de normering en beprijzing moet de wortel meer aandacht krijgen om de energiebesparing te versnellen en te verdiepen: sneller méér besparing dus, omdat de hernieuwbare energie nog schaars is, en de toegenomen afhankelijkheid van fossiele energie import verminderd moet worden.”
Bron: VEMW