Landelijk netbeheerder TenneT en Giga Storage hebben de allereerste tijdsduurgebonden aansluit- en transportovereenkomst afgesloten. De nieuwe overeenkomst geeft Giga Storage het recht om minimaal 85 procent van de tijd elektriciteit van het landelijk elektriciteitsnet af te nemen of terug in te voeden. Met de tijdsduurgebonden contractvorm, met kortingen op de nettarieven tot 65 procent, kan landelijk netbeheerder TenneT op ieder moment – dus ook buiten de spits - de beschikbare netcapaciteit beter benutten en meer klanten aansluiten die buiten de spits om gebruik maken van het net.
Besluit
Toezichthouder ACM heeft 19 juli 2024 een codebesluit gepubliceerd met twee nieuwe alternatieve elektriciteitstransportrechten. Het tijdsduurgebonden transportrecht en het tijdsblokgebonden transportrecht. Het tijdsduurgebonden transportrecht geeft de aangeslotene recht op transport gedurende minimaal 85 procent van de uren op jaarbasis. Dit transportrecht komt beschikbaar op het landelijk hoogspanningsnet van TenneT. De netbeheerder geeft minstens één dag vooraf aan dat een beperkt transportrecht gaat gelden, zodat de aangeslotene zijn verbruik tijdig kan aanpassen. Aangeslotenen die gebruik maken van een alternatief transportrecht betalen een lager nettarief omdat zij met aangepast netgebruik bijdragen aan het verminderen of voorkomen van netcongestie.
Het ontwerpbesluit zal per 1 april 2025 in werking treden. Voor het tijdsduurgebonden transportrecht geldt tot 1 oktober 2025 dat de landelijk netbeheerder de mogelijkheid heeft om het aan te bieden, maar dit nog niet verplicht is. Per 1 oktober 2025 is de landelijk netbeheerder verplicht om het transportrecht aan te bieden.
Benutten flexibiliteit
Het nieuwe type contract stelt Giga Storage in staat om haar batterijproject in Delfzijl (300 MW vermogen, opslagcapaciteit 1200 MWh) op het elektriciteitsnet aan te sluiten. Met de nieuwe contractvorm probeert TenneT een bijdrage te leveren aan het doelmatiger benutten van schaarse net transportcapaciteit. Dat is van belang omdat de drukte op het elektriciteitsnet er nu voor zorgt dat aansluitingen met een volledig en vast transportrecht niet altijd mogelijk zijn.
Om ook in de komende jaren een stabiel elektriciteitsnet te garanderen, is meer flexibel inzetbaar vermogen in de vorm van onder meer batterijen nodig. Batterijen gaan naar verwachting een belangrijke rol spelen bij het handhaven van stabiliteit in het elektriciteitsnet, onder meer voor spanningshuishouding, dynamische stabiliteit, regel- en reservevermogen en redispatch.
Industrie
Voor een industriële grootverbruiker is de nieuwe contractvorm vooral interessant wanneer het bedrijf de mogelijkheid heeft om makkelijk en snel de elektriciteitsbehoefte aan te passen. Veel grootverbruikers die aangesloten zijn op de hogere netvlakken worden gekenmerkt door een vlak afnameprofiel, waardoor hun mogelijkheden om op economische en bedrijfsmatige grondslag op- en af te schakelen beperkt zijn. Wellicht dat het tweede nieuwe alternatieve transportrecht meer mogelijkheden gaat bieden: het tijdsblokgebonden transportrecht. Dat geeft de aangeslotene recht op transport binnen met de netbeheerder afgesproken tijdsblokken. Dit transportrecht komt t.z.t. beschikbaar op de lagere netvlakken van de regionale netbeheerders.
Bron: TenneT, 26 augustus 2024