Terug naar nieuws

DCMR Milieudienst Rijnmond deelt haar ervaringen met één jaar Energiebesparingsplicht

NPVI online talkshow

Klimaat Beleid en toezicht, Besparing22 augustus 2024Jacques van de Worp

Sinds vorig jaar is de Nederlandse energiebesparingsplicht voor ETS-bedrijven van kracht. Reden voor het NPVI Inspiratietours team om op dinsdag 3 september via een open online gesprek terug te blikken op basis van doelstellingen, verplichtingen en opbrengsten. Met vertegenwoordigers van handhaver DCMR Milieudienst Rijnmond, en vergunningplichtige energiegebruikers Heineken en Corbion. Kernvragen: hoe is het proces verlopen en wat zijn de opbrengsten: welke kansen bieden energiebesparing en proces-efficiency voor een sterke, duurzame Nederlandse industrie.

Beleid

In 2023 verscherpte de Rijksoverheid de energiebesparingsplicht voor industriële bedrijven door ook ETS-plichtige energie grootgebruikers een energie-audit laten uitvoeren. De Energiebesparingsplicht dwingt bedrijven - ook kleinere grootgebruikers - om aan de hand van een ingediend besparingsplan (deadline 1 december 2023) energiebesparende maatregelen te nemen die zich binnen 5 jaar terugverdienen. De Omgevingsdiensten kregen de taak toegewezen om de uitvoering en handhaving van de verplichting op zich te nemen.

Uitvoering

Na de aankondiging van de verplichting, kregen bedrijven te horen dat ze de rapportage over de te nemen maatregelen voor 1 december 2023 moesten inleveren. Energie-adviseur Michael Lezer van DCMR Milieudienst Rijnmond zei daar toen over: “Een energieonderzoek kan het begin zijn van een mooie samenwerking waarin we samen met bedrijven een plan van aanpak afspreken voor het doorvoeren van energiebesparende maatregelen.”

Nu, één jaar later, kunnen Michael Lezer en collega Christiaan de Laat voorzichtig een eerste balans opmaken. Met een substantiële lijst van bedrijven die voortvarend aan de slag zijn gegaan met de informatieplicht, onderzoeksplicht en/of de EED-auditplicht.

Gesprek

Reden genoeg voor NPVI om zowel DCMR Milieudienst Rijnmond als vergunningplichtige eindgebruikers Heineken en Corbion uit te nodigen voor een goed gesprek. Want energiebesparing vraagt veel meer dan alleen technische ingrepen. Bedrijven moeten ook de financiële middelen, tijd en menskracht hebben om de energiebesparende maatregelen door te voeren. Geïnteresseerden kunnen online deelnemen aan dit goede gesprek op dinsdag 3 september a.s., waarbij het mogelijk is via de chat vragen, opmerkingen, adviezen en dergelijke in te brengen. 

U kunt zich hier inschrijven.

Bron: NPVI, VEMW