Terug naar nieuws

Europese gasvoorraden hebben vulgraad doelstelling van 90 procent bereikt

Nederlandse bergingen zijn al voor 87 procent gevuld

Gassen Markt, Prijzen en tarieven, Levering21 augustus 2024Jacques van de Worp

De ondergrondse gasbergingen in Europa voldoen nu al aan de doelstelling om per 1 oktober van dit jaar voor minimaal 90 procent gevuld te zijn. Ook de Nederlandse gasbergingen liggen op koers.  

Om de gasvoorzieningszekerheid te kunnen borgen heeft de Europese Commissie in 2022 - als gevolg van het geopolitieke conflict in Oekraïne - besloten om een doelstelling neer te leggen voor een minimale vulgraad van de ondergrondse gasopslagen in Europa: 90 procent bij begin van het nieuwe gasjaar en stookseizoen (1 oktober).

Uit cijfers van Gas Infrastructure Europe (GIE) blijkt dat die doelstelling nu al – ruim vóór 1 oktober van dit jaar – bereikt is. Ook de bergingen in Nederland zijn met 87 procent bijna klaar: Bergermeer is voor 86 procent gevuld, Norg 82 procent en Grijpskerk 98 procent.

Het signaal van GIE is belangrijk voor de betrouwbaarheid van de voorziening maar ook de betaalbaarheid. In het crisisjaar 2022 moesten én de bergingen in een korte tijd gevuld worden, en liep de aanvoer van Russisch gas snel terug, waardoor de gasprijzen recordhoogtes bereikten in augustus van dat jaar (rond de 300 euro/MWh). Dat had grote gevolgen voor de economie doordat bedrijven die in belangrijke mate gas gebruiken hun productie naar beneden hebben moeten bijstellen. Op dit moment schommelt de prijs tussen 35 en 40 euro/MWh. Dat is wel nog steeds hoger dan vóór de 2022-crisis (15-25 euro/MWh).

Bron: Gas Infrastructure Europe