Terug naar nieuws

Omzet in industrie daalt voor 5e kwartaal op rij

Markt20 augustus 2024Jacques van de Worp

De omzet in de Nederlandse industrie was gemiddeld 2,1 procent lager in het tweede kwartaal van dit jaar t.o.v. Q2-2023. De industriële omzet is nu vijf kwartalen op rij afgenomen t.o.v. een jaar eerder. De omzet in het binnenland daalde sterker dan de buitenlandse industriële omzet. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers.

Branches

De transportindustrie was in het tweede kwartaal de grootste daler met 15,8 procent t.o.v. Q2-2023. In de hout- en bouwmaterialensectoren bedroeg de daling 4,1 procent, tegen 2,9 procent in de metaalsector en 1,9 procent in de textiel, kleding en leer. Van de hoofdbranches steeg de papier- en grafische industrie het meest (5,6 procent). De chemie, raffinage, electrotechnische en machine-industrie zagen hun omzet licht stijgen met 0,8 procent.

Duitsland

Gisteren meldde het Duitse statistiekbureau Destatis dat de Duitse import en export in de eerste helft van 2024 zijn gedaald met respectievelijk 6 en 1,6 procent. Het bureau concludeerde dat de lagere handelscijfers de volatiele economische situatie waarin Duitsland verkeert - dat de belangrijkste handelspartner van Nederland en de grootste economie van Europa is - reflecteert.

Afzetprijzen

De afzetprijzen in de industrie waren 0,2 procent hoger dan in het tweede kwartaal van 2023. De buitenlandse afzetprijzen stegen sterker dan de binnenlandse afzetprijzen. De afzetprijzen stegen met 3,8 procent het meest in de elektrotechnische en machine-industrie. In de metaalindustrie daalden de afzetprijzen het hardst: 4,5 procent.

Winstgevendheid

In de industrie zijn er inmiddels tien kwartalen op rij meer ondernemers waar de winstgevendheid verslechterde dan ondernemers waar deze verbeterde. Wel zijn ondernemers in de industrie minder negatief over de ontwikkeling van de winstgevendheid. Per saldo geeft 0,6 procent van de producenten aan dat de winstgevendheid in het afgelopen kwartaal is verslechterd. In het vorige kwartaal gaf nog per saldo 7,6 procent van de producenten dit aan.

 Bronnen: CBS, Destatis