Terug naar nieuws

Onderzoek ondersteunt noodoproep energie-intensieve industrie

Aurora publiceert rapport over stijging nettarieven met prognoses tot 2045

Elektriciteit Netwerken, Prijzen en tarieven16 augustus 2024Matthieu van den Beld

In opdracht van zeven energie-intensieve bedrijven heeft onderzoeksbureau Aurora onderzoek gedaan naar de hoogte van de elektriciteitsnettarieven in Nederland ten opzichte van ons omringende landen en de verwachte stijging tot 2045. Uit het onderzoek blijkt dat de nettarieven in de komende tien jaar vrijwel zullen verdubbelen. Daarnaast zal het verschil in nettarieven tussen Nederland en de ons omringende landen nog verder toenemen. Elektrificatie ten behoeve van de verduurzaming van de energievoorziening in Nederland komt daardoor in het gedrang.

Verdubbeling nettarieven

Op basis van het onderzoek voorspelt Aurora dat de nettarieven in de komende tien jaar met 95% zullen stijgen. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van het huidige niveau, dat internationaal al sterk uit de pas loopt. Deze stijging is voornamelijk toe te wijzen aan investeringen in het elektriciteitsnet, met name aann het net op zee. Het net op zee zal vanaf 2031 verantwoordelijk zijn voor meer dan de helft van de totale kosten van TenneT.

In de recent gepubliceerde tienjaarsprognose voorspelde TenneT dat de nettarieven de komende tien jaar met 53-58% zullen stijgen. Dit verschil zit in de aannames die zowel TenneT als Aurora gedaan hebben. TenneT gaat in haar prognose uit van een sterke stijging in de vraag naar elektriciteit en het aantal netgebruikers terwijl Aurora een conservatievere stijging verwacht.

Verschil met omringende landen

Aurora heeft ook onderzocht hoe de nettarieven zich in Nederland zullen ontwikkelen ten opzichte van de buurlanden België, Frankrijk en Duitsland. Voor de concurrentiepositie van Nederland is het belangrijk dat de nettarieven niet te ver uit de pas lopen met de omringende landen. Op dit moment is dat wel het geval. De nettarieven zijn 4-12 maal hoger in Nederland dan in de buurlanden. In de toekomst zou het verschil tussen Nederland en Frankrijk zelfs nog toenemen tot 15 maal in 2030. Deze gigantische verschillen zijn desastreus voor het vestigingsklimaat van Nederland en daarmee ook voor de elektrificatie en verdere verduurzaming van de industrie en de voorziening.

Oplossingen

Naar aanleiding van het rapport hebben de bedrijven, samen met VEMW, een brief geschreven aan verschillende Kamerleden en de ministers van Economische Zaken, Klimaat en Groene Groei en Financiën. In deze brief roept de energie-intensieve industrie de overheid op om een effectieve aanpak met ingrijpende maatregelen toe te passen om de nettarieven en energiekosten te beperken en tot een gelijk speelveld met omringende landen te brengen. Op de korte termijn kan dat door compensatie voor de kostenverhoging als gevolg van het wegvallen van de zogenaamde VCR-regeling (volumecorrectie) en het voortzetten van de IKC-ETS-regeling (indirecte kosten compensatie). Op lange termijn is de meest doelmatige oplossing alternatieve bekostiging van het net op zee.

Actie

Voorzitter Gertjan Lankhorst van VEMW: “VEMW besteedt al langere tijd veel aandacht aan de actuele stijging van de nettarieven. Sinds 2022 zijn de nettarieven bijna verdriedubbeld en in de voorspellingen voor de toekomst worden verdere stijgingen voorzien. Zowel het onderzoek van Aurora, de tienjaarsprognose van TenneT, als andere onderzoeken uit het recente verleden laten zien dat de grootste stijging in netkosten veroorzaakt zal worden door het net op zee. De meest doelmatige manier om de stijging van de nettarieven te beperken is door alternatieve financiering van het net op zee. Daarnaast zijn op de korte termijn maatregelen nodig om de enorme tarievenstijging van de afgelopen jaren te verzachten en een gelijk speelveld met de ons omringende landen te herstellen. Dit is essentieel voor de verduurzaming van de industrie, het behalen van klimaatdoelen en het behoud van het verdienvermogen van Nederland. VEMW roept de overheid dan ook op actie te ondernemen en oplossingen mee te nemen in de komende begroting.”