Terug naar nieuws

Oproep aan Tweede Kamer tot maatregelen voor hoge netkosten

Brief in samenwerking met de NVDE en Energie-Nederland

Elektriciteit Netwerken, Prijzen en tarieven24 juli 2024Paul Villalobos Valdivia

In samenwerking met de NVDE en Energie-Nederland heeft VEMW een brief opgesteld om de effecten van de hoge netkosten op elektrificatie en de industrie- en energietransitie onder de aandacht te brengen.

Seminar

De gezamenlijke brief is het vervolg op een seminar georganiseerd op 13 mei jl. met hetzelfde doel; het probleem van de hoge netkosten op de agenda zetten en de politiek oproepen maatregelen te nemen. Tijdens het seminar presenteerden vijf bedrijven casussen, waaronder drie VEMW-leden. Deze casussen lieten duidelijk de gevolgen van de hoge netkosten in Nederland zien. De hoge netkosten hebben een negatieve invloed op elektrificatie en daarmee de industrie- en energietransitie.

Brief

De brief benoemt de oorzaken van de verschillen in netkosten voor elektriciteit in Nederland, in vergelijking met België, Duitsland en Frankrijk. Het beëindigen van de volume-correctieregeling (VCR), het wegvallen van de indirecte kostencompensatie ETS (IKC-ETS) en verschillen in energiebelastingen en kortingen daarop vormen grote factoren in de snel gestegen kosten. Daarnaast benoemt de brief de stijgende kosten voor het elektriciteitsnet door cruciale toekomstige investeringen in uitbreidingen van het elektriciteitsnet en het net op zee.

De volledige brief is onderaan deze pagina te vinden.