Terug naar nieuws

Eerste H2Global-veiling hernieuwbare ammoniak vergund

Gassen Klimaat Markt15 juli 2024Jacques van de Worp

Het in Abu Dhabi gevestigde Fertiglobe – een samenwerking van Abu Dhabi National Oil Company (ADNOC) en kunstmestproducent OCI - heeft de eerste veiling voor groene waterstof van het Duitse initiatief ‘H2Global’ gewonnen om tegen 2033 bijna 400 kiloton hernieuwbare ammoniak aan de Europese Unie (EU) te leveren tegen een geleverde contractprijs van ca. 1.000 euro per ton. De eerste levering (19,5 kiloton) moet plaatsvinden in 2027. Het project is een opsteker voor de ontwikkeling van een koolstofarme waterstof(drager)markt.

Project

Het project draagt bij aan de bestaande inspanningen om de Europese energiemarkten koolstofvrij te maken en markeert een aanzienlijke toename van de Europese markt voor hernieuwbare ammoniak. Fertiglobe voltooide in 2023 de verscheping van 's werelds eerste internationaal erkende hernieuwbare ammoniak, geproduceerd met behulp van hernieuwbare waterstof uit een Egyptische elektrolyser, en in mei 2024 is 's werelds eerste bulkzending van CCS-gecertificeerde koolstofarme ammoniak geleverd aan het Japanse Mitsui & Co.

Initiatief

H2Global is een Duits initiatief met de intentie om de productie van groene waterstof te stimuleren. Nederland heeft zich ook bij dit initiatief aangesloten. Vanuit een subsidiepot (800 mln euro) die lidstaten (Duitsland en Nederland ieder 300 mln euro in eerste instantie), private partijen en filantropen bij elkaar brengen, wordt de zogenaamde onrendabele top gefinancierd en vraag en aanbod bij elkaar gebracht. Vanuit het Europese RePowerEU-plan is de ambitie uitgesproken om in 2030 zo’n 10 megaton waterstof te importeren, naast een eigen Europese productie van nog eens 10 megaton.