Terug naar nieuws

Terugkeer subsidieregeling Indirecte kostencompensatie ETS (EU ETS)

Gedeeltelijk – en vooralsnog tijdelijk - herstel Europees gelijk speelveld

Elektriciteit Subsidie12 juli 2024Paul Villalobos Valdivia

Het vorige kabinet (Rutte IV) stelde geen budget meer beschikbaar voor de subsidieregeling Indirecte Kostencompensatie ETS (IKC-ETS). Deze regeling is eenzijdig door onze regering afgeschaft, resulterend in een verstoring van het gelijke speelveld in Europa. In de voorjaarsnota van 2024 is er toch nog opnieuw budget vrijgemaakt. De aanvraagperiode voor de subsidieregeling loopt van 1 augustus tot 31 augustus 2024. VEMW is blij met deze belangrijke stap om de Europese ongelijkheid te reduceren, met de kanttekening dat de regeling vooralsnog maar voor één jaar van kracht is.

Achtergrond

Het Europese systeem van emissiehandel (EU ETS) verplicht elektriciteitsproducenten in Europa om emissierechten aan te kopen voor hun CO₂-uitstoot. De kosten van deze emissierechten worden doorberekend in de elektriciteitsprijzen. Bedrijven die hierdoor een concurrentienadeel ervaren, doordat ze ook al voor broeikasgasemissies rechtstreeks betalen, kunnen in aanmerking komen voor de IKC-ETS subsidie. Deze subsidie compenseert de indirecte elektriciteitskosten die voortvloeien uit de aankoop van emissierechten.

Voorwaarden

Bedrijven met risico op verplaatsing van emissies naar andere landen binnen of buiten Europa door concurrentienadeel komen in aanmerking voor de subsidie. Het herinvoeren van de regeling in Nederland is noodzakelijk om koolstofweglek (verplaatsing van CO2-uitstoot) te voorkomen. Verschillende sectoren zoals de metaalindustrie, papier en karton, (basis)chemie en anderen vallen onder de regeling.

Aanvraag

De aanvraagperiode loopt van 1 augustus 2024, 9:00 uur tot 31 augustus 2024, 17:00 uur. In de voorjaarsnota is € 186 miljoen vrijgesteld voor de regeling. Op de website van de RVO is meer informatie over de regeling en aanvraagprocedure beschikbaar.

Volg de volgende link om naar de website van de RVO te gaan.