Rechtbank stelt bedrijven op Chemelot site in het gelijk over lozing koelwater chemicaliën
De eisen die Waterschap Limburg stelt aan de lozing van koelwaterchemicaliën voor bedrijven op het industriepark Chemelot zijn niet uitvoerbaar. Dat is het oordeel van de rechtbank in een zaak die de bedrijven hebben aangespannen tegen het Waterschap. Centraal in de zaak staat een vergunningsvoorschrift dat het waterschap had opgenomen over het afvalwater dat de fabrieken aanbieden aan de Integrale Afvalwater Zuiveringsinstallatie (IAZI) op Chemelot.
Chemievrije waterbehandeling
Het Waterschap vindt dat chemicaliën in koelwaterinstallaties van fabrieken helemaal moeten verdwijnen (chemievrij). Deze chemicaliën worden gebruikt om corrosie, algengroei en aangroei op leidingen tegen te gaan. Waterschap Limburg wil per 1 januari 2026 een verbod laten ingaan. De bedrijven op Chemelot zijn van mening dat de techniek niet klaar is om zonder chemische stoffen koelwater te behandelen. Bovendien zou het volledig stopzetten van het gebruik van chemicaliën leiden tot grote risico’s voor de betrouwbaarheid van de koelwerken.
Niet uitvoerbaar, nauwelijks winst
Het voorschrift om de koelwaterinstallaties per 1 januari 2026 zonder chemicaliën te laten functioneren vindt de rechtbank veel te ver gaan. In het vonnis is te lezen dat de rechtbank stelt dat “niet voldoende duidelijk is hoe op dat moment kan worden voorkomen dat bepaalde chemicaliën nog in het procesafvalwater voorkomen”. Bovendien is de te behalen milieuwinst maar heel klein aldus de rechtbank. De verplichting om onderzoek te doen naar de mogelijkheden om het gebruik van koelwaterchemicaliën te verminderen, blijft overigens bestaan.
VEMW is verheugd over de uitspraak van de rechtbank. Het is goed dat bedrijven die met koelwaterchemicaliën werken worden verplicht om onderzoek te doen naar milieuvriendelijke alternatieven (chemie-arme koelwater behandeling). Het volledig verbieden van het gebruik van alle chemicaliën binnen anderhalf jaar is echter volstrekt niet realistisch. Daar komt nog bij dat de lozing van Chemelot in de afgelopen jaren strenger genormeerd en gereguleerd is. De watervergunning loopt daarmee voorop, in Nederland en daarbuiten.