Terug naar nieuws

Inzet flexibiliteit voor uitbreiding en verduurzaming in congestiegebied

Belangrijke voorwaarde voor capaciteitsbeperkende contracten is winst voor alle betrokken partijen

Elektriciteit Netwerken, Levering1 juli 2024Matthieu van den Beld

Onlangs is bekend geworden dat de Maastrichtse papierfabriek Sappi een flexibel contract heeft gesloten met hun netbeheerder Enexis. Dit flexibele contract betreft een zogenaamd capaciteitsbeperkend contract (CBC) op afroep basis, waarbij de netbeheerder de aangeslotene in een congestiegebied kan laten afschakelen wanneer daadwerkelijke netcongestie dreigt op te treden. Het afsluiten van deze CBC was voor Sappi noodzakelijk om extra transportcapaciteit toegewezen te krijgen voor de inzet van een tweede E-boiler, die moet bijdragen aan de verduurzaming van het energiegebruik van de papierfabriek door reductie van de CO2-uitstoot.

Sappi beschikte reeds over een gecontracteerd transportvermogen van 33 MW. Een deel daarvan wordt gebruikt voor het aansturen van een E-boiler. Daarnaast wilde de papierfabriek een tweede E-boiler plaatsen en deed daarvoor een aanvraag voor 15 MW extra transportvermogen. Deze aanvraag kon door de netbeheerder niet gehonoreerd worden door de netcongestie in het gebied en de aanvraag van Sappi belandde in de wachtrij.

Doordat Sappi bovenaan de wachtrij stond kon worden gezocht naar een oplossing om de benodigde transportcapaciteit toch toegewezen te krijgen. Die oplossing bleek tweeledig. Ten eerste zou de nieuw toegewezen 15 MW aan transportcapaciteit voor de tweede E-boiler volledig flexibel aan te sturen moeten zijn voor congestiemanagement. Ten tweede moest een deel van de bestaande 33 MW aan transportcapaciteit – 9MW – ook aangeboden worden voor congestiemanagement. Sappi zal dus in totaal 48 MW gecontracteerd krijgen, waarvan 24 MW vast is en 24 MW flexibel, waarvoor een aanvullend CBC is afgesloten. Netbeheerder Enexis krijgt hierdoor meer flexibel vermogen tot zijn beschikking voor congestiemanagement en Sappi krijgt het extra benodigde transportvermogen voor de tweede E-boiler.

Randvoorwaarden succesvol congestiemanagement

Algemeen Directeur Hans Grünfeld van VEMW: “VEMW is blij dat Sappi de geplande tweede E-boiler kan gaan plaatsen en daarmee verdere stappen kan maken in haar verduurzamingsopgave. Hiervoor heeft het bedrijf een vergaande handreiking richting de netbeheerder moeten doen. Voor het bedrijf was de keuze: óf een flexibel contract afsluiten óf in de wachtrij blijven staan. De overeenkomst tussen Sappi en Enexis laat zien hoeveel waarde de industrie hecht aan het verduurzamen van haar productieproces en getuigt bovendien van de bereidheid van de industrie om mee te werken aan het verlichten van netcongestie.”

Grünfeld vervolgt: “Het is cruciaal voor de verduurzaming van de industrie dat netbeheerders de dialoog met bedrijven aangaan om in congestiegebieden tot oplossingen te komen. Daarbij is het belangrijk dat de netbeheerder bereid is om degene die een aansluiting en/of transportcapaciteit vraagt maximaal tegemoet te komen en zo nodig samen een maatwerkoplossing ontwikkelen. Wij zijn verheugd dat Sappi en Enexis een voor beide partijen acceptabele manier hebben gevonden om congestiemanagement toe te passen.”