Terug naar nieuws

Herziening lozingsvergunningen: RWS boekt vooruitgang maar heeft nog lange weg te gaan

Lozing en onttrekking Vergunning28 juni 2024Roy Tummers

Rijkswaterstaat (RWS) is al enige tijd bezig met het bezien en indien nodig herzien van lozingsvergunningen. Het gaat om lozingen op Rijkswateren. RWS beoordeelt of de vergunde situatie nog goed aansluit bij de huidige praktijk van het bedrijf en of de lozing nog voldoet aan de vigerende wet- en regelgeving, zoals de Kaderrichtlijn Water (KRW). In een brief van minister Harbers aan de Tweede Kamer is te lezen dat van de in totaal 727 vergunningen RWS er nu 266 heeft bezien. Dat is iets meer dan een derde. Er is dus nog een lange weg te gaan.

Capaciteitsgebrek

Óf een vergunning moet worden herzien wordt pas duidelijk bij het bezien van de vergunning. Soms is herzien niet noodzakelijk, omdat een vergunning nog steeds actueel is. RWS kampt met een capaciteitsgebrek voor het bezien en herzien van lozingsvergunningen. Het gaat om arbeidsintensieve werkzaamheden waarvoor specialistische kennis en kunde benodigd is. Het gaat in de regel om grote vergunningen (tientallen tot honderden pagina’s), die technisch en juridisch complex zijn. Minister Harbers laat weten extra in te zetten op werving en behoud van medewerkers, en een opleidingsprogramma.

Prioriteiten stellen

Bij het bezien/herzien geeft RWS prioriteit aan de lozingsvergunningen die het meest relevant zijn voor het behalen van de KRW-doelen in 2027. Dit zijn de lozingsvergunningen van IPPC-bedrijven (de grotere industriële lozers die vallen onder de Richtlijn Industriële Emissies) en de vergunningen van kleinere afvalverwerkers. Ook vindt lopend onderzoek naar KRW-probleemstoffen in KRW-waterlichamen plaats. Daaruit kunnen later dit jaar mogelijk nog vergunningen in beeld komen die relevant zijn voor het behalen van de KRW-doelen in 2027.

Er zijn nu in totaal 211 IPPC-vergunningen, waarvan er 172 zijn bezien (ruim 80%). Van die 172 zijn er tot nu toe 60 herzien, of is geconcludeerd dat de vergunning nog actueel is. Voor de overige 516 vergunningen zijn er in totaal 94 bezien. Van die 94 zijn er tot nu toe 61 actueel bevonden of inmiddels herzien.

License to operate

VEMW vindt het tempo van het bezien en herzien van vergunningen te laag en is daarom verheugd met de toezegging van de minister op het punt van de werving (en behoud) van medewerkers en het opleidingsprogramma. Actuele lozingsvergunningen zijn voor de industrie een ‘licence to operate’.