Terug naar nieuws

Gasunie en Vopak onderzoeken mogelijkheden voor verlenging exploitatie LNG-terminal Eemshaven

Rol LNG-capaciteit in leveringszekerheid en energietransitie

Gassen Markt, Levering26 juni 2024Jacques van de Worp

In samenwerking met het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) onderzoeken Gasunie en Vopak de mogelijkheden voor een verlenging van de exploitatie van de EemsEnergyTerminal (EET) in de Eemshaven. Die terminal kan een bijdrage leveren aan de leveringszekerheid van gas en de energietransitie naar koolstofarme en -vrije energie. 

Leveringszekerheid en transitie

Met het geopolitieke conflict in Oekraïne en het wegvallen van Russisch gas, en het einde van de gaswinning uit het Groningenveld is de energiezekerheid voor Nederland en omliggende landen sterk veranderd. Waar we tot 2018 netto gasproducent en exporteur waren, is Nederland momenteel voor ongeveer 75 procent afhankelijk van gasimport uit het buitenland. De verwachting is dat structurele LNG-import de komende jaren noodzakelijk blijft, waarbij de LNG-terminal eveneens een belangrijke rol kan spelen in de overgang naar koolstofarme en -vrije energie. Gasunie en Vopak plannen ook de verdere ontwikkeling van de Eemshavenlocatie rondom waterstof en onderzoeken de mogelijkheden voor CO2 -afvang en -transport (CCS). 

Onderzoek

Het onderzoek is gericht op de interesse vanuit de markt en de voorwaarden waaronder de markt bereid is om na 2027 LNG te importeren via EemsEnergyTerminal. Ook wordt gekeken naar regelgeving op het gebied van vergunningen en naar de benodigde technische aspecten. De resultaten van het onderzoek kunnen leiden tot een zogenaamde Open Season, waarbij de benodigde capaciteit op een transparante manier aan de markt wordt aangeboden. Als onderdeel van de mogelijkheden voor langer verblijven van de EemsEnergyTerminal in de Eemshaven, zijn de partijen een marktconsultatie naar waterstof en CO2 interesse en mogelijkheden gestart. Deze consultatie sluit op 31 juli 2024.

Achtergrond terminal

De EemsEnergyTerminal is sinds september 2022 operationeel en oorspronkelijk voor een periode van vijf jaar gecontracteerd, tot september 2027. Deze LNG-importterminal, gelegen in de Eemshaven in Nederland, is ontwikkeld door Gasunie om de leveringszekerheid van gas te vergroten en de afhankelijkheid van Russisch gas te verminderen. Sinds december 2023 is Vopak medeaandeelhouder, waarbij Gasunie en Vopak ieder 50 procent aandeelhouder zijn. De terminal maakt import van 8 mrd kubieke meter (bcm) LNG per jaar mogelijk, wat gelijk staat aan zo’n 25 procent van de jaarlijkse gasvraag in Nederland. Er wordt gewerkt aan een stapsgewijze uitbreiding van de capaciteit tot ongeveer 10 bcm per jaar.

Sinds 2011 hebben Gasunie en Vopak op de Maasvlakte (Rijnmond) de Gate terminal operationaal. Deze LNG-terminal heeft een capaciteit van 12 bcm. Gate wil de capaciteit van de terminal met een vierde tank uitbreiden tot 20 bcm.

Bron: Gasunie, 24 juni 2024