Terug naar nieuws

Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing gepresenteerd

VEMW: vraag beperken en aanbod vergroten

Drinkwater Besparing25 juni 2024Roy Tummers

Zakelijke gebruikers en huishoudens gaan aan de slag met drinkwaterbesparing. Het drinkwatergebruik per hoofd van de bevolking moet afnemen tot 100 liter per dag in 2035 (thans 125 liter). Grootverbruikers moeten een reductie van 20% bewerkstelligen ten opzichte van de referentieperiode 2016-2019. Laagwaardig gebruik van drinkwater wordt beperkt. Dit staat in het Nationaal Plan van Aanpak Drinkwaterbesparing dat op 24 juni jl. naar de Tweede Kamer is gestuurd. Eerder al is het plan vastgesteld in het Bestuurlijke Overleg water. Door de genoemde doelen te realiseren kan het effect van toename van de watervraag in relatie tot de schaarsere beschikbaarheid van water worden beperkt.

Gemeenschappelijke opgave

Er is niet één partij die op eigen houtje de gewenste drinkwaterbesparing kan bewerkstelligen. Er is samenwerking nodig tussen overheden, particuliere en zakelijke consumenten, drinkwaterbedrijven, de bouw- en installatiesector en woningbouwcorporaties. Iedereen moet vanuit zijn eigen rol en verantwoordelijkheid een bijdrage leveren aan de uitvoering. “Een hoogwaardige en toegankelijke drinkwatervoorziening is een belangrijke vestigingsfactor voor bedrijven uit diverse sectoren zoals de levensmiddelenindustrie, maar ook bijvoorbeeld de chemie en de hightechindustrie. De toenemende schaarste tast het vestigingsklimaat aan dus dit plan komt op een goed moment”, aldus Roy Tummers, directeur Water van Koninklijke VEMW. Zakelijke watergebruikers werken actief mee aan de uitvoering, gezamenlijk met de relevante branches.

Richtinggevende keuzes

In het Plan van Aanpak zijn richtinggevende keuzes opgenomen voor huishoudens en zakelijke gebruikers. Deze zijn vertaald in maatregelen. Voor het zakelijke gebruik van drinkwater is van belang dat er inzicht ontstaat in het besparingspotentieel per branche. Waterprofielen en waterscans zijn daarbij belangrijke hulpmiddelen. Ook worden er benchmarks opgesteld. Roy Tummers: “Grootgebruikers van water hebben in het verleden laten zien dat zij verantwoord met water kunnen omgaan. Ontwikkelingen als klimaatverandering nopen echter tot actie. We zien de noodzaak om het watergebruik verder te beperken".

Aanbod vergroten

Bewust en zuinig omgaan met drinkwater is van belang voor de toekomstige drinkwatervoorziening. Maar vraagbeperking alleen is onvoldoende. VEMW vindt dat het beperken van de vraag hand in hand moet gaan met het ontwikkelen van lokale en regionale maatregelen voor het vasthouden van meer water (i.p.v. snel afvoeren) om de toenemende drinkwatervraag door groei van de bevolking en de bedrijvigheid te faciliteren maar ook om verdrogingseffecten tegen te gaan. En verder moeten provincies veel sneller winvergunningen verstrekken aan drinkwaterbedrijven. Ook dat leidt tot meer aanbod van water.