Terug naar nieuws

Import door technologie- en grondstoffenleveranciers energietransitie 16,6 mrd euro in 2023

Kritieke grondstoffen zoals zeldzame aardmetalen nauwelijks onbewerkt ingevoerd

Klimaat Markt21 juni 2024Jacques van de Worp

Nederland heeft in 2023 voor 16,6 mrd euro aan technologie ingevoerd die voor de energietransitie kan worden ingezet; 13 procent méér dan in 2022. Duitsland en China zijn verreweg de grootste technologieleveranciers. De meeste relevante grondstoffen komen uit Noorwegen en IJsland. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

Technologie

In 2023 is voor 6,9 mrd euro (+44 procent t.o.v. 2022) aan elektrische en hybride auto’s ingevoerd. De andere twee grote categorieën zijn installaties voor het opwekken van zonne-energie (3,9 mrd euro, -16 procent) en multifunctionele technologie die geschikt is om verschillende soorten schone energie op te wekken (5,0 mrd euro, +13 procent). Met als voorbeelden schakelborden, automatische regelaars, magneten voor windturbines, batterijen en warmtewisselaars.

Technologieleveranciers

De grootste leverancier van technologie voor de energietransitie is Duitsland. Nederland importeerde in 2023 voor 4,8 mrd euro uit Duitsland. Op de tweede plaats staat China (3,8 mrd euro), gevolgd door België (1,4 mrd euro). Als de doorvoer van goederen in buitenlandse handen meegerekend wordt, dan is China de grootste leverancier van technologie voor de energietransitie (11,8 mrd euro), tegen Duitsland met 6,3 mrd euro. Nederland voert namelijk veel zonnepanelen en elektrische auto’s in uit China, die weer worden doorgevoerd naar het Europese achterland. Inclusief alle doorvoer heeft Nederland in 2023 voor ruim 28 mrd euro aan transitie-technologie ingevoerd, 11 procent meer dan in 2022.

Kritieke grondstoffen

Bij de energietransitie speelt de inzet van kritieke grondstoffen een grote rol. Dit zijn grondstoffen met een grote economische impact, zijn gelinkt aan een groot leveringsrisico en kennen weinig substitutiemogelijkheden. Vaak komen deze stoffen Nederland binnen als onderdeel van technologie, zoals silicium of gallium in zonnecellen van zonnepanelen, of kobalt en lithium in batterijen. Deze stoffen en andere zeldzame aardmetalen worden nauwelijks onbewerkt ingevoerd door Nederland. Ook worden grondstoffen onbewerkt als grondstof ingevoerd om te worden ingezet voor de energietransitie. Zo worden koper en aluminium bijvoorbeeld gebruikt bij de aanleg van stroomkabels in Europa, om het stroomnetwerk - dat voor de energietransitie nodig is - uit te breiden. Nederland importeert mede daarom grondstoffen als aluminium (3,2 mrd euro import in 2023), nikkel (1,3 mrd euro) en koper (0,6 mrd euro). Noorwegen (1,0 mrd euro) en IJsland (0,9 mrd euro) leveren de meeste grondstoffen voor de energietransitie aan Nederland. Uit IJsland komt vrijwel alleen aluminium. De import uit Noorwegen bestaat voor 57 procent uit aluminium, en voor 27 procent uit nikkel. Na Noorwegen en IJsland volgen op afstand Chili (lithium, koper), Australië (nikkel) en Zuid-Afrika (met name aluminium). Rusland was in 2023 de achtste leverancier van transitiegrondstoffen (in 2022 nog de tweede na Noorwegen). China staat niet in de top tien, omdat dit land zelf veel eindproducten exporteert waarin kritieke grondstoffen al verwerkt zijn, zoals zonnepanelen, elektrische auto’s, magneten en lithium-ion-batterijen.

Bron: CBS, 21 juni 2024