SDE++ stimuleringsbudget 2023-ronde (8 mrd euro) volledig beschikt
Verwachte realisatie levert 2,4 Mton CO2-reductie per jaar op
Het totale verplichtingenbudget voor de SDE++ stimuleringsregeling van 8 mrd euro dat voor 2023 beschikbaar was gesteld is volledig beschikt. Ook de toegepaste hekjes van 750 mln euro elk voor 3 domeinen (hoge-T warmte, lage-T warmte en moleculen) zijn volledig beschikt. Inmiddels zijn alle aanvragen beoordeeld en beschikkingen afgegeven door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Als alle beschikte projecten volledig worden gerealiseerd en maximaal produceren, levert dat naar verwachting 2,4 Mton CO2-reductie per jaar op.
Overtekening
Het totale verplichtingenbudget van 8 mrd euro is volledig beschikt waarbij 1.601 projecten - op 1970 aanvragen met een budgetclaim van 16,3 mrd euro - een positieve beschikking hebben ontvangen. Het budget is de maximale subsidie die alle projecten gezamenlijk over de gehele looptijd kunnen ontvangen. De werkelijke kasuitgaven aan de SDE++ zullen naar verwachting aanzienlijk lager zijn. Die hangen namelijk af van de marktprijzen voor energie en CO2, de daadwerkelijke realisatie van beschikte projecten en de hoeveelheid energie die geproduceerd wordt of CO2 die gereduceerd wordt. Van de niet toegekende aanvragen is ongeveer 45 procent - waaronder een aantal zeer grote projecten - door de producent teruggetrokken. De overige 55 procent van de niet toegekende aanvragen voldeed niet aan de indieningsvereisten. Een klein aantal aanvragen is afgewezen vanwege budgetuitputting.
Categorieën
Het grootste aantal beschikkingen is afgegeven in het domein (hernieuwbare) elektriciteit, vergelijkbaar met voorgaande openstellingsrondes. Binnen dit domein is de categorie zon-PV op dak het grootst (1.093 beschikkingen). Het grootste deel van het verplichtingenbudget wordt gereserveerd voor CO2-afvang en -opslag (CCS): circa 2 mrd euro voor 4 projecten op een aanvraag van 7,1 mrd euro voor 6 projecten. De vier CCS-projecten hadden een gemiddelde subsidie-intensiteit van 220 per ton CO₂-reductie; iets meer dan de gemiddelden voor biomassavergisting en elektroboilers (201 euro elk).
Hekjes
In de ronde van 2023 zijn hekjes geïntroduceerd. Een hekje in de SDE++ reserveert budget voor technieken met een hogere subsidie-intensiteit, waardoor deze eerder aan bod komen. Voor het domein moleculen is het gros van de beschikkingen afgegeven in de categorie biomassavergisting, met een totaal beschikt budget van ca. 1,4 mrd euro. Ook voor de categorie geavanceerde hernieuwbare brandstoffen in dit domein is relatief veel budget beschikt (508 mln euro). In het domein lage-temperatuurwarmte gaat het meeste budget naar de geothermie-categorieën, met afgegeven beschikkingen van in totaal ca. 1,4 mrd euro in deze twee categorieën. Bij hoge-temperatuurwarmte zijn de meeste beschikkingen afgegeven in de categorie elektroboiler, met een totaal beschikt budget van 785 mln euro.
Openstellingsronde 2024
De minister heeft aangekondigd de 2024 SDE++ ronde ook open te stellen voor procesgeïntegreerde warmtepompen. Deze zijn zo complex en projectspecifiek, dat het PBL voorstelt om per individueel project een warmtebesparingscoëfficiënt vast te stellen, die bovendien tijdens de looptijd gemonitord dient te worden. Uitgangspunt voor subsidieverlening moet zijn een coëfficiënt van de prestatie van de warmtepomp (COP) van 3,0 (advies PBL was 3,5).
Om CCS passend te kunnen stimuleren heeft de minister de kosten voor het transport- en opslag laten onderzoeken. Dat onderzoek geeft aanleiding om het tarief aanzienlijk te verhogen vanwege forse kostenstijgingen. Deze verhoging zal worden verwerkt in de basisbedragen en de aanwijzingsregeling en daarmee worden gebruikt voor de openstelling van de SDE++ in 2024.
Voor waterstofproductie via elektrolyse is een ETS-correctie opgenomen. Vanaf 2024 kunnen elektrolysers gratis emissierechten ontvangen onder het ETS. Dit voordeel wordt in mindering gebracht op de SDE++-subsidie.
Bron: ministerie van EZK, 17 juni 2024