Terug naar nieuws

Energiewet met overgrote meerderheid aangenomen door Tweede Kamer

Kamer versterkt handelingsperspectief en rechtspositie energie eindgebruikers

Elektriciteit Gassen Wet- en regelgeving5 juni 2024Jacques van de Worp

De Tweede Kamer heeft gisteren met een overgrote meerderheid ingestemd met de integrale Energiewet, ter vervanging van de Elektriciteitswet en de Gaswet. VEMW is verheugd over versterking van de positie van eindgebruikers en vergroting van hun handelingsperspectief.

Wetsvoorstel

De Energiewet vervangt de huidige Elektriciteitswet uit 1998 en de Gaswet uit 2000. De eerste plannen voor de beoogde ‘modernisering’ zijn al in 2010 gezet met het wetstraject ‘Stroom’. Belangrijkste doel van de nieuwe wet is de energietransitie te faciliteren, onder meer door systeemintegratie. De Warmtewet is niet opgenomen in de geïntegreerde wet. Er ligt een aparte Wet Collectieve Warmtevoorziening voor om volgend jaar in te brengen in het Parlement.  Verwacht wordt dat waterstof – als gedecarboniseerd gas – uiterlijk in 2026 wordt opgenomen in de Energiewet.

Eindgebruikers

Algemeen directeur Hans Grünfeld van VEMW: “wij zijn verheugd over voldoende steun van de Kamer voor een aantal amendementen om in de Energiewet de positie van energiegebruikers te versterken en hun handelingsperspectief te vergroten. Dat is van groot belang om onder meer knelpunten in energietransitie te verkleinen of zelfs weg te nemen zodat de energiegebruikers hun handelingsperspectief kunnen vergroten en daarmee doelmatiger kunnen opereren. De rechtspositie van de eindgebruikers is versterkt door de procedures m.b.t. de toegangsregels en afspraken met openbare netbeheerders te verbeteren, waar een verzwakking dreigde. Met name de inzet van de Kamerleden Flach (SGP), Erkens (VVD) en Bontenbal (CDA) heeft hier een verschil in gemaakt.”

Handelingsperspectief

Een amendement van het lid Erkens over het vereenvoudigen van het opzetten van energiehubs is aangenomen. Een zogenaamde groepstransportovereenkomst (groeps-TO) moet dit mogelijk maken. Doel is de bestaande transportcapaciteit die vrijgespeeld kan worden waar deze niet benut wordt, ter beschikking te stellen, zodat méér aangeslotenen gebruik kunnen maken van de schaarse capaciteit.

Daarnaast wordt de mogelijkheid verruimd voor aangeslotenen via een amendement van de leden Erkens en Bontenbal om zelf hun aansluiting te realiseren. Dit zogenaamde ‘right to challenge’ is bedoeld om de openbare netbeheerder te prikkelen om effectiever te opereren, waarbij de aangeslotene desgewenst het heft in eigen hand kan nemen om zijn netaansluiting te kunnen realiseren.

Rechtspositie

Een amendement van de leden Flach en Erkens verduidelijkt de regels over overleg met representatieve organisaties. Hierbij gaat het over de rechtspositie van representatieve organisaties zoals VEMW, waarbij zij een formele positie hebben in het proces dat leidt tot verandering van de regels voor toegang tot - en gebruikmaking van - de openbare elektriciteits- en gasinfrastructuur. Dat is van evident belang omdat die infrastructuur aangelegd, beheerd en onderhouden wordt door netbeheerders die een natuurlijk monopolie bezitten. Met deze versterking van de positie van netgebruikers wordt de mogelijkheid vergroot voor constructief overleg tussen netbeheerders en netgebruikers over toegangs- en gebruiksvoorwaarden voor de energienetten. Tevens wordt met dit amendement de mogelijkheid verbeterd voor aangeslotenen om samen met hun netbeheerder tot afspraken te komen over het punt dat de overgang van het openbare net naar de installatie markeert.

Bron: Tweede Kamer, 4 juni 2024